Παρά τα αρχικά κέρδη, οι τιμές του πετρελαίου γύρισαν σε πτωτική τροχιά, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 3%. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον αμερικανικό τομέα των υπηρεσιών, ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να συνεχίσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων,  ασκώντας πιέσεις στη Wall Street αλλά και στη αγορά πετρελαίου.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 2,18 δολάρια ή 2,6%, στα 83,39 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 2,28 δολάρια ή 2,9%, στα 77,70 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο δείκτες αναφοράς κατέγραψαν νωρίτερα αύξηση κατά περισσότερο από 2 δολ.

«Οι μακροοικονομικές ανησυχίες σχετικά με τη Fed και το τι πρόκειται να κάνουν για τα επιτόκια κυριεύουν την αγορά», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής στον όμιλο Price Futures.

Διαβάστε επίσης: Ρωσικό πετρέλαιο: Το μεγάλο στοίχημα της αγοράς με το πλαφόν

Απροσδόκητη άνοδος του δείκτη υπηρεσιών

Τον Νοέμβριο επιταχύνθηκε απροσδόκητα η ανάπτυξη των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα στις ΗΠΑ, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2021 σε άλλη μία ένδειξη για την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας.

Ο δείκτης του Institute for Supply Management για τις υπηρεσίες αυξήθηκε στο 56,5 τον περασμένο μήνα από 54,4 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Οι μετρήσεις άνω του 50 σηματοδοτούν ανάπτυξη, ενώ η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων ήταν 53,5.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν την Κυριακή να εμμείνουν στο σχέδιο του Οκτωβρίου για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από τον Νοέμβριο έως το 2023.

«Η απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της αβεβαιότητας στην αγορά σχετικά με τον αντίκτυπο της απαγόρευσης εισαγωγής αργού πετρελαίου από την ΕΕ στη Ρωσία στις 5 Δεκεμβρίου και του ανώτατου ορίου τιμών της G7», δήλωσε στο Reuters η αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie, Ανν Λουιζ Χιτλ. «Επιπλέον, η ομάδα των παραγωγών αντιμετωπίζει καθοδικό κίνδυνο από το ενδεχόμενο εξασθένησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και την πολιτική μηδενικού Covid της Κίνας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές