Μπορεί τα χαμηλά επιτόκια και τα κυβερνητική μέτρα στήριξης που οδήγησαν σε κέρδη ρεκόρ τη Wall Street, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να έχουν αποτελούν παρελθόν στις μέρες μας, ωστόσο η οικονομική αστάθεια παραμένει υψηλή. Και αυτό δημιουργεί τεράστιες περιουσίες για κάποιους ανθρώπους και εταιρείες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Αλεξ Γκέρκο, ο ιδρυτής της εταιρείας XTX Markets. Η εταιρεία του με έδρα το Λονδίνο διαχειρίζεται σε ημερήσια βάση όγκο μετοχών, εμπορευμάτων, νομισμάτων και σταθερού εισοδήματος ύψους σχεδόν 300 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία του κατέβαλε μέρισμα σχεδόν 1,3 δισ. στερλίνων (1,6 δισ. δολαρίων) τον Μάρτιο — υπερτριπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο Companies House.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Διόρθωσε απότομα

Από το 2020, περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια στερλίνες από αυτά τα μερίσματα έχουν πάει σε μια εταιρεία εγγεγραμμένη στα νησιά Κέιμαν που ελέγχεται από τον Γκέρκο, βοηθώντας τον να δημιουργήσει μια περιουσία 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

Η ξέφρενη πορεία προς την κορυφή

Ήταν μια γρήγορη άνοδος για τον 43χρονο Γκέρκο, ο οποίος ίδρυσε την XTX πριν από επτά χρόνια και κατέχει το 75% της εταιρείας. Γεννημένος στη Ρωσία και πλέον Βρετανός πολίτης, ο Gerko έλαβε διδακτορικό στα μαθηματικά από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Ξεκίνησε την καριέρα του διαπραγματεύοντας μετοχές στην Deutsche Bank AG και αργότερα μεταπήδησε στον τομέα του συναλλάγματος. Αποχώρησε το 2009 για να ενταχθεί στο hedge fund GSA Capital, πριν ξεκινήσει το XTX.

Η εταιρεία που δημιούργησε αποφεύγει τους traders και αντ’ αυτού επιδιώκει να αυτοματοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα που αναλύουν τρισεκατομμύρια δεδομένων που αφορούν σε συναλλαγές. Στην έδρα της εταιρείας του Γκέρκο βρίσκεται ένα αντίγραφο της κάψουλας προσγείωσης Apollo 11, μαζί με τοίχους αναρρίχησης, στοές και λοβούς ύπνου.

Η εταιρεία, της οποίας τα κέρδη το 2021 αυξήθηκαν κατά 42% σε σχέση με πέρσι και ανήλθαν σε 667 εκατομμύρια λίρες, επεκτείνεται και έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Σιγκαπούρη, τη Βομβάη και το Ερεβάν της Αρμενίας.

Η XTX έχει δημιουργήσει μια ισχυρή θέση στην αγορά συναλλάγματος και στις ευρωπαϊκές μετοχές, δήλωσε ο Λάρι Ταμπ, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στο Bloomberg Intelligence. «Επεκτείνονται σε αμερικανικές μετοχές, αλλά η αγορά είναι λίγο πιο γεμάτη», είπε.

Μοιράστηκαν κέρδη 557 εκατ. λιρών

Η XTX, η οποία απασχολεί περισσότερους από 170 εργαζόμενους, «μοιράζει» τον πλούτο της σε όλο και περισσότερους: Περίπου 24 συνεργάτες της εταιρείας μοιράστηκαν πέρυσι κέρδη ύψους 557 εκατομμυρίων λιρών. Ο Γκέρκο διευθύνει το XTX με συν-διευθύνοντα σύμβουλο τον <Ζα Αμρόλια, επίσης αποχωρήσαντα από την Deutsche Bank.

Ο Γκέρκο  είναι ο ιδρυτής της Mathematics Education for Social Mobility and Excellence, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που παρέχει προγράμματα ενίσχυσης που απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου. Η XTX έχει επίσης δημιουργήσει ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα ύψους 15 εκατομμυρίων λιρών για φοιτητές και ερευνητές που εκτοπίστηκαν από την επίθεση της Ρωσίας.

Aλλά και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το XTX χρηματοδοτεί και ένα νέο πρόγραμμα υποτροφιών Maryam Mirzakhani για γυναίκες υποψήφιες διδάκτορες μαθηματικών, σε ανάμνηση της ζωής της Ιρανής μαθηματικού που ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το μετάλλιο Fields.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή