Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, με τη Wall Street να έχει αρχίσει να αυξάνει τις πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει εν τέλει τον επιθετικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, καθώς η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και τα περιθώρια σύσφιξης μεγάλα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,40% στις 33.946 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,79% στις 3.998 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,93% στις 11.239 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικές κινήσεις

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν περισσότερο από 7%, μετά την είδηση ότι ο γίγαντας των ηλεκτρικών οχημάτων φέρεται να σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή του μοντέλου Y κατά περισσότερο από 20% τον Δεκέμβριο στο εργοστάσιό του στη Σαγκάη.

Η Wall Street έρχεται από μία θετική εβδομάδα, καθώς άντεξε στις πιέσεις που προκλήθηκαν μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Οι στηρίξεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι οι μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο, παραμένουν, με την αγορά να αναμένει τη συνεδρίαση στις 13-14 Δεκεμβρίου, όταν και εκτιμάται απόφαση αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ή 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο, τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από τον δείκτη ISM Υπηρεσιών του Νοεμβρίου τροφοδότησε περαιτέρω τις ανησυχίες ότι η Fed θα συνεχίσει την αύξηση του επιτοκίου της. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 56,5%, που αντιπροσωπεύει το επίπεδο των επιχειρήσεων που αναφέρουν επέκταση. Αυτό ήταν καλύτερο από την εκτίμηση του Dow Jones για 53,7% και 2,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον Οκτώβριο.

Εξαντλείται το ράλι;

Πάντως, παρά το πρόσφατο ράλι, ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, Mike Wilson, δήλωσε ότι η απόδοση κινδύνου για τις μετοχές έχει πιθανότατα φτάσει στο ανώτατο όριο, καθώς πλησιάζει το αρχικό εύρος του στόχου της τράπεζας από τις 4.000 έως τις 4.150 μονάδες για τον S&P 500.

Το γεγονός ότι οι αγορές χώνεψαν ένα σωρό κακές ειδήσεις τους τελευταίους μήνες είναι ένας λόγος για τους επενδυτές να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, δήλωσε η Savita Subramanian, επικεφαλής ανάλυσης της Bank of America. “Όλοι μιλούν για το τι θα μπορούσε να πάει στραβά, κάτι που στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει την ανοδική τάση της αγοράς”, δήλωσε στο CNBC η Subramanian.

Βέβαια, παρά τις αισιόδοξες προοπτικές, ο Subramanian βλέπει συνεχιζόμενους κινδύνους για τις τεχνολογικές μετοχές μεγαλης κεφαλαιοποίησης που αποτελούν τη μεγαλύτερη συνομοταξία του S&P 500. Οι προσδοκίες για τα κέρδη, είπε, είναι επίσης κατά 15% υπερβολικά υψηλές. Βραχυπρόθεσμα, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για έναν ασταθή Ιανουάριο όσο πιο ψηλά πάει η αγορά τον Δεκέμβριο, πρόσθεσε.

Επίσης, οι αναλυτές της UBS αμφιβάλλουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορέσει να πετύχει μια ομαλή προσγείωση. Λόγω του συνδυασμού της αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας, της επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών και των υψηλών επιτοκίων, οι ειδικοί της UBS θεωρούν ελάχιστες τις πιθανότητες οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού να μην οδηγήσουν σε συρρίκνωση.

«Τα μοντέλα πιθανότητας ύφεσης δείχνουν περίπου 2/3 πιθανότητες σκληρής προσγείωσης», αναφέρει η UBS. «Τα νοικοκυριά εξαντλούν τις αποταμιεύσεις με ταχείς ρυθμούς. Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξάνονται. Οι δαπάνες για αγαθά παραμένουν πολύ αυξημένες. Οι τιμές των κατοικιών μειώνονται. Ο πλούτος υποχωρεί», ανέφερε η τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street