Τα επιτόκια καταθέσεων, οι χρεώσεις για τραπεζικές συναλλαγές καθώς και τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών απασχόλησαν τη χθεσινή σύσκεψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα και των διοικήσεων των τραπεζών.

Ο διοικητής της ΤτΕ κάλεσε τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών α διασφαλιστεί ότι οι προτάσεις που θα υποβάλλουν οι τράπεζες θα τύχουν προκαταρκτικής εποπτικής αξιολόγησης.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία – σταθμός για μείωση δόσεων στους δανειολήπτες

Η ΤτΕ συμμετείχε στην αρχική σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους τραπεζίτες, ενώ διατηρεί ανοικτό δίαυλο με τις τράπεζες για τις προτάσεις που θα υποβάλουν ώστε αυτές να γίνουν αποδεκτές από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Η πρόταση

Η πρόταση των τραπεζών για τη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων συνεπών δανειοληπτών με στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου αναμένεται να κατατεθεί στον SSM ως τα τέλη της εβδομάδας.

Στη σύσκεψη επαναλήφθηκε ότι επιβολή έκτακτου φόρου επί των τραπεζικών κερδών θα απαιτήσει νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση ζητημάτων, που θα προκύψουν από τις εκκαθαρισμένες και οριστικές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits –DTCs) τραπεζών έναντι Δημοσίου.

Εξέλιξη που θα ανακινήσει το θέμα του DTC και της ποιότητας κεφαλαίων καθώς απαιτεί ( σ.σ. η νομοθετική ρύθμιση) έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Διαβάστε επίσης – ΄Ολο το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τραπεζιτών

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών, έχει καλέσει τις τράπεζες σε εύλογο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν, με την επιτάχυνση των ρυθμίσεων, μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και την επανεξέταση των χρεώσεων στις τραπεζικές εργασίες.

Στη συνάντηση της εβδομάδας μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των τραπεζών συζητήθηκαν επίσης, όπως ανακοινώθηκε, η κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούνμέχρι τέλους του έτους.

Επίσης το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων και μείωσης των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η κυβέρνηση όπως ανακοινώθηκε ζήτησε αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της επαναξιολόγησης του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις