Τη Σαουδική Αραβία επισκέπτεται σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, με το Πεκίνο να κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διπλωματική πρωτοβουλία που έχει πάρει ποτέ όσον αφορά τον αραβικό κόσμο, αξιοποιώντας την ευκαιρία που του προσφέρει η πρωτοβουλία του Ριάντ να διαφοροποιήσει τις παγκόσμιες συμμαχίες του.

Η συνάντηση μεταξύ της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης και του ενεργειακού γίγαντα του Κόλπου πραγματοποιείται καθώς οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με την Ουάσιγκτον είναι τεταμένες λόγω της κριτικής των ΗΠΑ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ριάντ και την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ+.

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ «στραγγαλίζουν» τεχνολογικά την Κίνα – Πώς θα απαντήσει το Πεκίνο;

Ο διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αναμένεται να προσφέρει στον Σι μια μεγαλοπρεπή υποδοχή, σε αντίθεση με το χαμηλών τόνων καλωσόρισμα που επιφύλαξε για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η ατζέντα

Το ταξίδι του Σι περιλαμβάνει άμεσες συνομιλίες με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, μια ευρύτερη συνάντηση με την Αραβική συμμαχία των έξι εθνών του Κόλπου και μια σύνοδο κορυφής με Άραβες ηγέτες που θα αποτελέσει «ορόσημο στην ιστορία της ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας-Αραβίας», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ.

Το Πεκίνο ελπίζει ακόμα σε μια ισχυρή δήλωση για την ενίσχυση της «ενότητας και της συνεργασίας», πρόσθεσε ο Μάο.

Όπως σχολιάζει το Reuters, για τη Σαουδική Αραβία, που έχει απογοητευτεί από αυτό που θεωρεί ως σταδιακή απομάκρυνση της Ουάσινγκτον από τη Μέση Ανατολή και την συνεπαγόμενη διάβρωση των εγγυήσεων ασφαλείας της, η Κίνα προσφέρει μια ευκαιρία για οικονομικά κέρδη χωρίς τις εντάσεις που έχουν έρθει να θολώσουν τη σχέση με τις ΗΠΑ.

«Το Πεκίνο δεν επιβαρύνει τους εταίρους του με απαιτήσεις ή πολιτικές προσδοκίες και αποφεύγει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις», έγραψε ο Σαουδάραβας αρθρογράφος Abdulrahman Al-Rashed στην σαουδαραβικής ιδιοκτησίας εφημερίδα Asharq Al-Awsat.

Πάντως, σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον, το Πεκίνο διατηρεί καλές σχέσεις με τον περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ, το Ιράν, έναν άλλο προμηθευτή πετρελαίου στην Κίνα, και έχει δείξει μικρό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των πολιτικών ανησυχιών ή των προβλημάτων ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή.

Η αυξανόμενη κινεζική επιρροή στη Μέση Ανατολή έχει εκνευρίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις οποίες ο ασιατικός γίγαντας αποτελεί οικονομικό αντίπαλο.

Οικονομικές συμφωνίες

Η κινεζική αντιπροσωπεία αναμένεται να υπογράψει αυτή την εβδομάδα συμφωνίες ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ριάντ, ανέφερε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, καθώς και συμφωνίες με άλλα αραβικά κράτη.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κόλπου. Η Σαουδική Αραβία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της και η κρατική Saudi Aramco έχει ετήσιες συμφωνίες προμήθειας με πολλά κινεζικά διυλιστήρια.

Και ενώ οι οικονομικοί δεσμοί περιορίζονται μέχρι στιγμής στην ενέργεια, οι διμερείς δεσμοί έχουν επεκταθεί στο πλαίσιο της ώθησης που δίνεται στις υποδομές και την τεχνολογία του Κόλπου, κάτι που αποκτά αυξημένη σημασία με φόντο την παγκόσμια προσπάθεια απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τις συνεργασίες τους για να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφαλείας, παρά τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ για τους δεσμούς τους τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επί δεκαετίες ήταν ο κύριος εγγυητής της ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας και παραμένουν ο κύριος αμυντικός προμηθευτής της, έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την αυξανόμενη κινεζική εμπλοκή σε ευαίσθητα έργα υποδομής στον Κόλπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή