Για τέταρτη ημέρα υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι προειδοποιήσεις από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες για μια σκληρή προοπτική για το 2023 αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τις προοπτικές ζήτησης και μείωσαν την όρεξη για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων.

Το αμερικανικό West Texas Intermediate έπεσε κάτω από τα 74 δολάρια το βαρέλι, αφού τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βυθίστηκαν σχεδόν κατά 9% τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, παρά την αισιοδοξία αναφορικά με την απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τους αυστηρούς περιορισμούς για την Covid 19.  Η τιμή του Brent υποχώρησε κάτω από τα 80 δολ. ανά βαρέλι.

Διαβάστε επίσης – «Κατέρρευσαν» οι εισαγωγές ρωσικού αργού στην Ευρώπη

Ενδεικτική του κλίματος είναι η εκτίμηση του CEO της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, ο οποίος είπε ότι βλέπει «ανώμαλους καιρούς μπροστά».

Διαβάστε επίσης – Η απάντηση της Ρωσίας στο πλαφόν – Εξετάζει κατώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου

«Σε αυτή την αγορά, το κλίμα είναι πιο αρνητικό», δήλωσε ο Eli Tesfaye, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην RJO Futures. «Θα μπορούσαμε να δούμε το WTI στα 60 δολάρια ανά βαρέλι όπως πάνε τα πράγματα. Νομίζω ότι τα 80 δολάρια θα είναι το νέο υψηλό και θα εκπλαγώ πολύ να δω κάτι υψηλότερο από αυτό».

Εμπάργκο και πλαφόν

Η πτωτική τάση που παρατηρείται στην αγορά πετρελαίου έρχεται σε μια περίπλοκη στιγμή, με τους traders να προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις από τους περιορισμούς της Ομάδας των Επτά στο ρωσικό πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν, αλλά και του ευρωπαϊκού εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης. Η ύφεση αυτή έρχεται σε ένα πλαίσιο φθίνουσας ρευστότητας, με τη μείωση των επιτοκίων να τροφοδοτεί τη μεταβλητότητα.

Οι φόβοι ύφεσης έχουν κυριεύσει την αγορά καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν υπόψιν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε στο Bloomberg, ο James Whistler, διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστηριακής εταιρείας Vanir Global Markets Pte στη Σιγκαπούρη. «Βλέπουμε επίσης μια πρόωρη υποχώρηση της ρευστότητας, με τους επενδυτές να αποχωρούν από τις θέσεις τους μετά από ένα εξαιρετικά ασταθές έτος».

Η απάντηση της Ρωσίας

Ως απάντηση στο ανώτατο όριο, το οποίο έχει οριστεί στα 60 δολάρια το βαρέλι, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει κατώτατο όριο τιμών για τις διεθνείς πωλήσεις πετρελαίου της. Η Μόσχα μπορεί είτε να επιβάλει μια σταθερή τιμή για τα βαρέλια της χώρας είτε να ορίσει μέγιστες εκπτώσεις σε διεθνείς δείκτες αναφοράς στους οποίους μπορούν να πωληθούν.

Η αγορά παρακολουθεί επίσης μια επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινμπίνγκ στη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, ενώ η Σαουδική Αραβία είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι άφησαν αμετάβλητη την προσφορά το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Διολίσθηση σε contango

Τα χρονικά περιθώρια σηματοδοτούν άφθονες βραχυπρόθεσμες προμήθειες αργού, με την τριμηνιαία διαφορά για το παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent να διολισθαίνει περαιτέρω στο contango, ένα μοτίβο κατά το οποίο οι προθεσμιακές τιμές του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται πιο υψηλά έναντι των υποκείμενων τιμών, γεγονός που υποδηλώνει βραχυπρόθεσμη υπερπροσφορά στην αγορά, αν και η υπόλοιπη καμπύλη παραμένει σε ανοδική τάση.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, εν τω μεταξύ, ανέφερε ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περισσότερα από 6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με  πληροφορίες του Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές