Δεν ανήκει στις ΗΠΑ, ούτε σε κάποια χώρα της Ευρώπης: Ο λόγος για το πιο ισχυρό διαβατήριο παγκοσμίως, το οποίο κατέχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Arton Capital που επικαλείται το Bloomberg, με ένα διαβατήριο των ΗΑΕ οι ταξιδιώτες μπορούν να εισέλθουν σε 180 χώρες χωρίς προβλήματα – επτά χώρες περισσότερες από ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γερμανία και η Σουηδία και εννέα περισσότερες από την Ιαπωνία, της οποίας το ταξιδιωτικό έγγραφο είχε καταταχθεί ως το καλύτερο στον κόσμο νωρίτερα φέτος σε κατάλογο που δημοσίευσε η Henley & Partners. Η ασιατική χώρα κατατάσσεται στην 24η θέση του δείκτη της Arton με εύκολη πρόσβαση σε 171 χώρες.

Διαβάστε επίσης: Κίνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδιάζουν αποστολές ρόβερ στη Σελήνη

Η διαχείριση της πανδημίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα ΗΑΕ απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό τα καθολικά lockdowns, δίνοντας έμφαση στις αυστηρές οδηγίες για χρήση μάσκας και εμβολιασμό. Η ευελιξία που επέδειξαν τα ΗΑΕ προσέλκυσε επισκέπτες από όλο τον κόσμο που ήθελαν να ξεφύγουν από τους περιορισμούς που ίσχυαν στις χώρες τους.

Γενικότερα, σε διεθνές επίπεδο παρατηρείται το εξής παράδοξο: Αν και ο πλανήτης ακόμα κλυδωνίζεται από τους «μετασεισμούς» της πανδημίας, και ενώ φράκτες και αυστηρή φύλαξη στα σύνορα επιχειρούν να αποτρέψουν τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών, «τα ταξίδια δεν ήταν ποτέ ευκολότερα, με σταθερή αύξηση της ισχύος των διαβατηρίων σε όλους τους τομείς», όπως σημειώνει η Arton Capital. Πρόκειται μάλιστα για μια τάση που προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 2023.

Πρώτοι και τελευταίοι

Επιστρέφοντας στα ΗΑΕ, η νέα διάκριση έρχεται να προστεθεί στις επιτυχίες της αραβικής χώρας όπου βρίσκεται το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, η βαθύτερη πισίνα και το υψηλότερο ξενοδοχείο παγκοσμίως.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες, σε πτωτική τροχιά βρίσκεται η Βρετανία, στο πλαίσιο των γενικότερων εμποδίων στις μετακινήσεις μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι η μοναδική χώρα που είδε φέτος τη βαθμολογία της να μειώνεται λόγω της επαναφοράς της υποχρέωσης θεώρησης για είσοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το διαβατήριο του Αφγανιστάν παραμένει το λιγότερο χρήσιμο διεθνώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πούτιν: Ο στρατός πρέπει να σταματήσει τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς στο ρωσικό έδαφος
Επικαιρότητα |

Πούτιν: Δουλειά του υπουργείου Άμυνας να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο ρωσικό έδαφος

Ο Πούτιν μιλούσε σε μια κυβερνητική σύσκεψη για την αποκατάσταση κατεστραμμένων κατοικιών και υποδομών σε περιοχές της νοτιοδυτικής Ρωσίας που συνορεύουν με την Ουκρανία.