Μικρή αύξηση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, ενώ το σύνολο των ανέργων έφτασε σε υψηλό 10μηνου στα τέλη Νοεμβρίου, στέλνοντας σήματα ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να αποδυναμώνεται ελαφρά.

Παρόλα αυτά, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν σφιχτές, διατηρώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε τροχιά να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Διαβάστε επίσης: HΠΑ: Αύξηση προσλήψεων και μισθών τον Νοέμβριο που ξεπέρασε τις προβλέψεις

«Συνολικά, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και η ζήτηση για εργαζόμενους είναι υψηλή», επισημαίνει η επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics στο White Plains της Νέας Υόρκης, Ρουμπέλα Φαρούκι. «Αλλά τα στοιχεία για τις αιτήσεις υποδηλώνουν μια πολύ σταδιακή αύξηση των απολύσεων». Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 4.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 230.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Δεκεμβρίου. Η αύξηση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Οι αιτήσεις τείνουν να είναι ευμετάβλητες κατά την έναρξη της περιόδου των διακοπών, καθώς οι εταιρείες κλείνουν προσωρινά ή επιβραδύνουν τις προσλήψεις, γεγονός που μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη σαφή ανάγνωση της αγοράς εργασίας. Ανέβηκαν σε υψηλό τριών μηνών μια εβδομάδα πριν από τις διακοπές της Ημέρας των Ευχαριστιών, μόνο για να αντισταθμίσουν σχεδόν το κύμα την επόμενη εβδομάδα.

Η έκθεση για τις αιτήσεις έδειξε επίσης ότι ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα μετά από μια πρώτη εβδομάδα βοήθειας, αυξήθηκε κατά 62.000 και διαμορφώθηκαν σε σε 1,671 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 26 Νοεμβρίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Το ποσοστό ανεργίας για τα άτομα που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε στο 1,2%, το υψηλότερο από τον Μάρτιο, από 1,1% την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνεργοι χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να βρουν δουλειά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ