Στην ανακοίνωση της μείωσης των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, προχώρησε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Μειώνεται, αλλά δεν υποχωρεί

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση μειώθηκε εκ νέου, κυμαινόμενος σε επίπεδα που υποδηλώνουν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Συνολικά, οι αιτήσεις για την εβδομάδα που έληξε στις 26 Νοεμβρίου, μειώθηκαν στις 225.000 σε σύγκριση με τις 241.000 της προηγούμενης εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης: Fed-Powell: Πιθανή μικρότερη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας είναι ένα υποκατάστατο για τις απολύσεις, κάτι που δείχνει ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι απολαμβάνουν εξαιρετική ασφάλεια εργασίας αυτή τη στιγμή, παρά μία οικονομία με κραυγαλέες αδυναμίες.

Τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται αλλά με με μία σχετική επιβράδυνση

Για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που έφτασε σε υψηλά επίπεδα τεσσάρων δεκαετιών φέτος, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο έξι φορές από τον Μάρτιο. Η αγορά κατοικίας έχει «λυγίσει» υπό την πίεση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων που έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διολισθήσουν σε ύφεση το επόμενο έτος, καθώς επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων της Fed αναμένεται να αυξήσουν το κόστος δανεισμού και να επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Στις αρχές του μήνα, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά άλλες 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, για τέταρτη φορά φέτος.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι το μέγεθος και ο ρυθμός των αυξήσεων θα μπορούσαν να μειωθούν συγκριτικά με τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις.

Το δεύτερο καλύτερο έτος προσλήψεων από το 1940

Παρά τον επίμονο πληθωρισμό και την ταχεία αύξηση των επιτοκίων, οι εργοδότες στις ΗΠΑ πρόσθεσαν 261.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, καθιστώντας το 2022 το δεύτερο καλύτερο έτος προσλήψεων – μετά το 2021 – στα κυβερνητικά αρχεία που ξεκινούν από το 1940. Υπάρχουν σχεδόν δύο κενές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο Αμερικανό. Το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 3,7%, μερικά εκατοστά πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο μισού αιώνα.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα για την απασχόληση του Νοεμβρίου την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή