
Στη Φρανκφούρτη βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη η πρόταση των ελληνικών τραπεζών για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος επιδότησης των δόσεων ευάλωτων νοικοκυριών με ενήμερο στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου.
Η έγκριση του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) είναι απαραίτητη για την υιοθέτηση της συγκεκριμένης χρηματοδοτούμενης από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα δράσης, η οποία σχεδιάστηκε σε συνέχεια των κυβερνητικών πιέσεων για ανακούφιση των δανειοληπτών στο τρέχον περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και ακρίβειας.
Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Εως το Πάσχα τα πρώτα χαμηλότοκα δάνεια – Τα εισοδηματικά κριτήρια και οι περιορισμοί
Οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν πως είναι θέμα ημερών να ληφθεί η οριστική απόφαση από τον επόπτη για το ζήτημα, ώστε να οριστικοποιηθεί η σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση άμεσα και το μέτρο να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2023.
Οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, η περίμετρος των δικαιούχων, με βάση το πλάνο των πιστωτικών ιδρυμάτων κινείται στη ζώνη των 20.000 δανειοληπτών.
Επιδότηση δηλαδή θα δοθεί περίπου στο 4% των ενήμερων στεγαστικών δανείων που βρίσκονται εντός τραπεζικών ισολογισμών.
Το ύψος της θα προκύπτει κάθε μήνα από τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας μηνιαίας δόσης και της καταβολής του Ιουλίου 2022. Από τον κουμπαρά που προτείνεται να δημιουργηθεί θα καλύπτεται για ένα χρόνο το 50% της επιβάρυνσης.
Έτσι, πχ. αν η μηνιαία δόση του Ιουλίου ανερχόταν σε 600 ευρώ και αυτή του ερχόμενου Φεβρουαρίου φτάσει τα 700 ευρώ, το 50 ευρώ θα πληρώνονται από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα και ο δανειολήπτης θα καταβάλλει τα υπόλοιπα 650 ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόταση των τραπεζών η διάρκεια της δράσης θα είναι 12μηνη.
Παρεμβάσεις σε προμήθειες
Εξάλλου, παρεμβάσεις αναμένονται, ενδεχομένως και πριν το τέλος της χρονιάς, σε κάποιες από τις προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες.
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι οι χρεώσεις στην Ελλάδα δεν είναι υψηλές, όπως προκύπτει από το ποσοστό που αντιπροσωπεύει το εισόδημα από προμήθειες στα συνολικά καθαρά τους έσοδα.
Όπως λένε είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του 2022 σε επίπεδο ομίλων αντιπροσώπευαν στην Ελλάδα το 25% των καθαρών εσόδων έναντι 35% και πλέον κατά μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ως προς τα καταθετικά επιτόκια, ήδη τρεις συστημικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας, οι οποίοι πλέον διατίθενται με ετησιοποιημένες αποδόσεις έως και 0,80%.
Μετά την επικείμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, θα ακολουθήσουν κι άλλες αναπροσαρμογές, καθώς ένα μέρος της αναπροσαρμογής των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ θα περάσει στα εγχώρια δελτία επιτοκίων.


Latest News

Ερχεται... σοκ από την εφορία για τα Airbnb
Εως 28 Φεβρουαρίου 2023 η προθεσμία για οριστικοποίηση στοιχείων των ακινήτων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ - Ποιοι απειλούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ

ΥΠΕΝ: «Ναι» στους έξτρα ορόφους, εκτός ορίων αρχαιολογικών χώρων
Εντός των ημερών η νέα απόφαση για τα ύψη των κτιρίων που θα αποσαφηνίζει σε ποιες κατασκευές θα μπορεί να χρησιμοποιείται το «πριμ» ορόφων που δίνει ο Οικοδομικός Κανονισμός

Στον... πάγο 700 χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων, αξίας 40 δισ. ευρώ
Κόβουν ταχύτητα οι ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού λόγω μιας νομικής εκκρεμότητας, για την οποία κλήθηκε να αποφασίσει ο Αρειος Πάγος

Τα 20 «αγκάθια» που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Τι ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στράτος Παραδιάς

Ξεκινούν τα μέτρα για τη στέγαση των νέων - Χαμηλότοκα δάνεια και πρόγραμμα «Κάλυψη»
H oμιλία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο 40ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

«Προωθείται η αποτελεσματική αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου»
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στο 40ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Τα «φιλέτα» της Γραμμής 4 – Πόσο αυξήθηκαν τα ενοίκια [πίνακας]
Μελλοντικές υπεραξίες έχουν αρχίσει να «μετρούν» οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπου θα περάσει η Γραμμή 4 του Μετρό - Σταθερά αυξητική τάση στα ενοίκια

600.000 πλειστηριασμοί περιμένουν την απόφαση του Αρείου Πάγου
Η ετυμηγορία είναι κρίσιμη καθώς αφορά χιλιάδες πλειστηριασμούς, προκαλώντας ανατροπές στον σχεδιασμό των funds και της κυβέρνησης

Τιμές σοκ στην οικοδομή - Στα 1.800 ευρώ/τ.μ. το κόστος κατασκευής
Γιατί απειλούνται οι ανεγέρσεις νέων ακινήτων. Τι δείχνουν τα στοιχεία

Πότε θα «τρέξει» το Cambas Project - Έτσι θα αξιοποιηθεί το Κτήμα Καμπά
Τι περιμένουν στην Reds για να προχωρήσουν στις εργασίες