Το πλαφόν που έθεσε η Ομάδα των Επτά (G7) στις τιμές του εξαγόμενου ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης, δεν είναι αρκετά χαμηλό ώστε να μειώσει τα έσοδα του Κρεμλίνου το επόμενο έτος, εκτιμά σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, και οι οικονομολόγοι λένε ότι, ακόμη και αν οδηγήσει σε πτώση της παραγωγής αργού, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ακόμα πολύ χρήμα για την πολεμική του προσπάθεια, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριξαν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα μετά από μήνες παζαριών μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους – ως μέσο για να πιεστεί οικονομικά η πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

Στην πραγματικότητα, προσθέτει το αμερικανικό πρακτορείο, οι G7 έκαναν προσπάθειες να εξασφαλίσουν ότι το επίπεδο δεν θα ήταν τόσο χαμηλό ώστε να οδηγήσει το Κρεμλίνο σε σημαντική μείωση της παραγωγής, κάτι που θα υπήρχε κίνδυνος να ωθήσει τις παγκόσμιες τιμές ψηλότερα.

Στα 60 δολάρια το βαρέλι, «το ανώτατο όριο τιμής φαίνεται πολύ γενναιόδωρο», δήλωσε η οικονομολόγος της Renaissance Capital Σοφία Ντόνετς. «Είναι κοντά σε αυτό που τιμολογήθηκε από την αγορά για το 2023 και στο επίπεδο που προτείνεται στον προϋπολογισμό της Ρωσίας», επισημαίνει στο πρακτορείο.

Οι αγορές της Κίνας και της Ινδίας

Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει την απάντησή της, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να εκτρέπει τις ροές σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που δεν έχουν υπογράψει επίσημα το όριο τιμής.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο χαρακτήρισε ιδιαιτέρως υψηλό το πλαφόν των 60 δολαρίων, καλώντας για ανώτατο όριο στα 30 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Ρωσικό απαγορευμένο ντίζελ στην Ευρώπη – Τα «κόλπα» μέσω Τουρκίας και Ινδίας

Ακόμη και χωρίς το ανώτατο όριο τιμών – μαζί με τους ναυτιλιακούς και ασφαλιστικούς περιορισμούς που στοχεύουν στην παρεμπόδιση του εμπορίου της Ρωσίας – το Κρεμλίνο περίμενε μείωση σχεδόν 25% στα φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθώς η παραγωγή και ορισμένες τιμές πέφτουν.

Το ταμείο της Ρωσίας

Όμως, ακόμη και με την αύξηση των δαπανών για τον πόλεμο, η Ρωσία μπόρεσε να καλύψει εύκολα το δημοσιονομικό της έλλειμμα αξιοποιώντας το ταμείο περιουσίας της και δανειζόμενο στην τοπική αγορά ομολόγων, όπου οι κυρώσεις αφήνουν στους επενδυτές ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις.

Μια πτώση 10 δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου από τα 70 δολάρια το βαρέλι στον προϋπολογισμό μπορεί να μειώσει κατά ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια (15 δισεκ. ευρώ) τα έσοδα, σύμφωνα με την Όλγα Μπελένκαγια, οικονομολόγο της Finam.

Στην πραγματικότητα όμως η διαφορά είναι μικρότερη, καθώς η τιμή στον προϋπολογισμό περιλαμβάνει δαπάνες όπως ναύλο και ασφάλιση, τα οποία δεν υπολογίζονται στο ανώτατο όριο τιμής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News