
Την προσδοκία ότι η ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου θα γίνει κατορθωτή μια συμφωνία για την ενεργειακή τροφοδοσία, την απλοποίηση των διαδικασιών και τον μηχανιμό διόρθωσης των τιμών – πλαφόν, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των εννέα κρατών μελών του ευρωμεσογειακού Νότου (EUMED-9) στο Αλικάντε της Ισπανίας.
Να βοηθήσουμε να απεξαρτηθεί η ΕΕ από το ρωσικό αέριο
«Ελπίζω ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορέσει να επιτευχθεί» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει τις ενεργειακές δυνατότητες που παρέχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ώστε «να βοηθήσουμε την ΕΕ να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου».
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Επιμένει για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Η Ελλάδα προχωράει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες. Μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε η ΕΕ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, πιο γρήγορα από όσο εκτιμούσαμε, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ένας πάροχος ενεργειακής ασφάλειας με τις γειτονικές χώρες στα βόρεια σύνορά μας.
Σύμπνοια
Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε όπως και οι άλλοι ηγέτες ότι υπάρχει σύμπνοια με τις προτάσεις της ΕΕ για την οικονομική διακυβέρνηση. Νομίζω ότι έχουμε αφομοιώσει τα μαθήματα από την κρίση χρέους, είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες μπορεί να συμβαδίσει με μια συνετή δημοσιονομική διαχείριση που θα επιτρέψει στις οικονομίες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συμφωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για κοινές δράσεις «για να αναδείξουμε την βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Η Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την τελευταία παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη στην ευρωμεσογειακή σύνοδο ευχαρίστησε τους ηγέτες των άλλων κρατών μελών της EUMED-9 για τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία που βιώνει εδώ και 48 χρόνια την κατοχή στα βόρεια εδάφη της μετά από μια άδικη όπως σημείωσε εισβολή. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την αντίθεση της Ελλάδας στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο που προωθεί η Τουρκία.
Υιοθετήθηκε Διακήρυξη
Η σύνοδος των εννέα κρατών μελών του ευρωμεσογειακού Νότου της ΕΕ ασχολήθηκε με την ενέργεια το κλίμα την οικονομία και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος και μάλιστα υιοθετήθηκε και σχετική Διακήρυξη.
Πρόκειται για την 9η Σύνοδο EUMED-9 η οποία είχε προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε λόγω νόσησης του πρωθυπουργού της Ισπανίας με κοροναϊο Covid-19. Σημειώνεται ότι στη Διακήρυξη της προηγούμενης Συνόδου EUMED που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα (Σεπτέμβριος 2021), τέθηκε ως στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ μία σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος, με σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, της UNCLOS συμπεριλαμβανομένης.
Οι χώρες που συμμετέχουν στην EUMED-9 η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κροατία και η Σλοβενία.
Πηγή: in.gr


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ