Νέες επενδύσεις στην Αττική έχει στα σκαριά η Digital Realty, που βάζει μπροστά και πέμπτο data center στο Κορωπί, ενώ ετοιμάζεται ως τα Χριστούγεννα να στείλει τον φάκελο του Heraklion-1 προς ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις. Η προστιθέμενη αξία του επενδυτικούς της προγράμματος για την ελληνική οικονομία θα σκαρφαλώσει στα 4 δισ. ευρώ.

Τα συγκινησιακά φορτισμένα εγκαίνια χθες του τρίτου κέντρου δεδομένων της εταιρείας, του Athens-3, κλείνουν έναν κύκλο 19 ετών για την ελληνική Lamda Hellix, που πλέον όχι μόνο ανήκει στην οικογένεια του κορυφαίου παγκοσμίως παρόχου κέντρων δεδομένων, αλλά μετονομάζεται κιόλας σε Digital Realty. Οι νέες επενδύσεις αποτελούν τον συνδετικό κρίκο σε αυτή την αλυσίδα, καθώς πραγματώνουν, όπως είπε ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Απόστολος Κάκκος, ένα όραμα 22 ετών για την ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό κόμβο δεδομένων.

Διαβάστε επίσης: Lamda Hellix: Μαγνήτης επενδύσεων το νέο data center στην Κρήτη

Εξάλλου, η Digital Realty ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως που επένδυσαν στην Ελλάδα, αποκτώντας αποτύπωμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στρατηγικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ψηφιακής υποδομής της χώρας, προκειμένου να καταστεί σημαντικός κόμβος διασύνδεσης της Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης για Data Center της Lamda Hellix: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης

Αυξάνεται η ζήτηση για μεγάλα φορτία

Η αυξανόμενη ζήτηση για μεγάλα φορτία, που για τη χώρα μας αποτελεί μια πρωτοφανή συνθήκη, ανεβάζει στροφές στον σχεδιασμό για νέες επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών για φορτία της τάξεως ακόμα και των 4ΜW. Ακόμη δηλαδή και τα 2/3 ενός από τα μεγάλα data centers, που για να καλυφθούν χρειάζονται χώροι 1.000 τ.μ. με 300-400 racks.

Το Athens-3 που εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 θα υποδεχθεί τους πρώτους του πελάτες στο Κορωπί, στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στη χώρα, χωρητικότητας 6,8MW και συνολικής ισχύος 20MVA. Μεγαλύτερο δηλαδή από τη χωρητικότητα του συνόλου των εν λειτουργία data centers. Διαθέτει τέσσερις αίθουσες δεδομένων, ικανές να εξυπηρετήσουν δεκάδες χιλιάδες διακομιστών και περιφερειακών συστημάτων υψηλής πυκνότητας και περίπου 3.100 τ.μ. συνολικού εξοπλισμένου χώρου, σε συνολικές κτηριακές εγκαταστάσεις άνω των 8.600 τ.μ.

Αντίστοιχης δυναμικότητας θα είναι και το Athens-4, που χωροθετείται επίσης εντός του campus της Lamda Hellix. Ολοκληρώθηκαν μάλιστα οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του, με στόχο να ξεκινήσει η λειτουργία του το 2024. Συνδυαστικά οι δύο επενδύσεις ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος των επενδύσεων όμως δεν σταματά, καθώς έχει ήδη αγοραστεί το οικόπεδο, δίπλα στο υφιστάμενο campus, που θα στεγάσει το Athens-5. Μια εξέλιξη λογική δεδομένου ότι ήδη τα 5/7 του Athens-3 και τα 4/7 του υπό ανέγερση Athens-4 έχουν διατεθεί.

Ορίζοντας το 2025 για το Heraklion-1

Παράλληλα, ως τα Χριστούγεννα θα κατατεθεί στο Enterprise Greece ο φάκελος για την ένταξη σε καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων εξαιρετικής σημασίας του πρώτου κέντρου δεδομένων της εταιρείας στην Κρήτη. Το Heraklion-1 θα είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας multi-tenant data center στο νησί. Η ανακοίνωσή του και μόνο έχει φουντώσει το ενδιαφέρον 15 εταιρειών για να περάσουν από την Κρήτη υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών.

Για το Heraklion-1 έχουν ήδη προχωρήσει ή προχωρούν μνημόνια συνεργασίας με αναγνωρισμένες εταιρείες που αναπτύσσουν υποδομές νέας γενιάς, όπως Vodafone, Grid Telecom, United, EXA και Medusa. Το τελευταίο είναι το υποβρύχιο σύστημα που ξεκινώντας από το Ισραήλ θα διασχίσει τη Μεσόγειο και το 2024 θα φτάσει στην Ισπανία. Το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται φέρνει πολύ κοντά το ενδεχόμενο και δεύτερης φάσης για τις επενδύσεις της Digital Realty στο νησί.

Το νέο αυτό data center αναμένεται να χρησιμεύσει ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια και ως κόμβος για την παγκόσμια διακίνηση δεδομένων. Αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη ως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου IT, με την πρώτη φάση να έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2025.

Το προφίλ της Lamda Hellix που γίνεται Digital Realty

Ξεκινώντας περίπου το 2000 από την καινοτόμο τότε για τα ελληνικά δεδομένα ιδέα της δημιουργίας ενός κορυφαίου παρόχου κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα, που οραματίστηκε ο ιδρυτής της, κ. Απόστολος Κάκκος, η Lamda Hellix γυρίζει σελίδα. Δύο χρονιά μετά την εξαγορά της από την αμερικανική Digital Realty, ενσωματώνεται πλήρως στην νέα εταιρική εικόνα και ταυτότητα, υπό το brand name της μητρικής της.

«Από τότε που πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της Lamda Hellix από την Digital Realty, έχουμε δεσμεύσει σημαντικούς πόρους για την ενοποίηση των συστημάτων, των λειτουργειών και των διαδικασιών μας και είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που τώρα είμαστε σε θέση να μετονομαστούμε κάτω από το brand “Digital Realty” και να επικεντρωθούμε στον κοινό σκοπό που έχει παγιώσει την παρουσία της Digital Realty σε όλο τον κόσμο: να βοηθήσουμε στη διάπλαση μιας ενοποιημένης παγκόσμιας εταιρείας της οποίας η αποστολή είναι να συνδέει εταιρείες και δεδομένα με τολμηρούς νέους τρόπους που τροφοδοτούν την καινοτομία που καθορίζει το μέλλον μας», τόνισε.

Περνώντας στη σφαίρα της ιστορίας, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της εταιρείας, το 2003, το πρώτο της data center στο Κορωπί, το Athens-1, τέθηκε σε λειτουργία. Έχει επιτύχει ένα μοναδικό ρεκόρ 100% διαθεσιμότητας και εξοικονόμησης ενέργειας. Αποτελεί το πρώτο data center παγκοσμίως που έχει λάβει στην πιστοποίηση LEED Building Operations and Maintenance: Data Centers v4 Gold για την πράσινη λειτουργία του το 2016.

Ο κ. Κάκκος από τη θέση του ιδρυτή, άλλοτε του βασικού μετόχου, του προέδρου και ως σήμερα του διευθύνοντος συμβούλου, θέση την οποία παραδίδει από την 1η Ιανουαρίου 2023, έζησε όλες τις φάσεις εξέλιξης και ανάπτυξης, που οδήγησαν στην κορυφή της εγχώριας αγοράς και στο deal με τον αμερικανικό κολοσσό.

Η εταιρεία διαθέτει ακόμη το Athens-2, του οποίου η υποδομή και χωρητικότητα επεκτάθηκε το 2020. Σχεδιασμένο να εξυπηρετεί ανάγκες κάθε μεγέθους, είδους ή πολυπλοκότητας, χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες και συστήματα παρέχοντας στους πελάτες οικονομίες κλίμακας και σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Το νέο Athens-3 θα προσφέρει Ισχύς 6,8 MW IT σε 8.600 τ.μ. κτηριακών εγκαταστάσεων, επιτρέποντας τη λειτουργία χιλιάδων διακομιστών και περιφερειακών συστημάτων υψηλής πυκνότητας. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, σύμφωνα με τα πρότυπα Tier III, προκειμένου να λάβει επίσης πιστοποίηση LEED Gold, και αποτελεί μέρος του ευρύτερου οράματος της Digital Realty να τοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις