Την αναβολή των τοπικών εκλογών στις περιοχές με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κοσόβου, κίνηση που αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση των εθνοτικών εντάσεων που έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες.

Όπως σημειώνει το Reuters, Σέρβοι δήμαρχοι σε δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, μαζί με τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς, παραιτήθηκαν τον περασμένο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τις πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδίδει το Βελιγράδι με αυτές που εκδίδει η Πρίστινα.

Διαβάστε επίσης: Βελιγράδι: Πώς οι Ρώσοι εμιγκρέδες το μετέτρεψαν στη νέα «Καζαμπλάνκα» της Ευρώπης

Οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τις 18 Δεκεμβρίου, αλλά οι Σέρβοι δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις κάλπες.

«Προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές, να υπάρχουν παρατηρητές από τοπικούς και διεθνείς εταίρους, η εκτίμησή μου είναι ότι η αναβολή είναι απαραίτητη», δήλωσε ο πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με μέλη των πολιτικών κομμάτων.

Είπε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 23 Απριλίου.

Ένταση

Οι Σέρβοι από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου απέκλεισαν το Σάββατο τους κεντρικούς δρόμους της περιοχής για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός πρώην μέλους της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του τον περασμένο μήνα μαζί με άλλους Σέρβους.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο αποκλεισμός την ανάγκασε να κλείσει δύο συνοριακά περάσματα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Σειρήνες ήχησαν στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα και στο γειτονικό Ζβέκαν, καθώς φορτηγά και ρυμουλκούμενα χρησιμοποιήθηκαν για τον αποκλεισμό δρόμων.

Ο Petar Petkovic, επικεφαλής του Τμήματος της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι ο πρώην αστυνομικός Dejan Pantic είχε συλληφθεί στα σύνορα με τη Σερβία όταν επέστρεψε από τα ψώνια του εκεί.

«Πρόκειται για βάναυσα αντίποινα και εκφοβισμό από τον (πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Albin) Kurti, ο οποίος αποφάσισε τώρα να διώξει Σέρβους αστυνομικούς χωρίς κανένα λόγο ή στοιχείο», ανέφερε ο Petkovic σε δήλωσή του.

Η αστυνομία στην Πρίστινα δήλωσε ότι ο Πάντιτς συνελήφθη επειδή φέρεται να επιτέθηκε σε γραφεία της εκλογικής επιτροπής, αστυνομικούς και εκλογικούς υπαλλήλους την Τρίτη.

Νωρίτερα, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε έναν άλλο Σέρβο ως ύποπτο για συμμετοχή σε ένοπλη επίθεση εναντίον περιπόλου της αστυνομίας. Την Πέμπτη, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σε επίθεση εναντίον περιπόλου, αφού οι τάξεις της αστυνομίας στην περιοχή είχαν ενισχυθεί με μη Σέρβους αξιωματικούς μετά τις μαζικές παραιτήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα