Στη Βρετανία «πάνω από τρία εκατομμύρια νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν τα σπίτια του ζεστά φέτος το χειμώνα». Αυτό τονίζει έρευνα του ιδρύματος κοινωνικών μελετών Joseph Rowntree (JRF), η οποία σημειώνει επίσης ότι ήδη 4,3 εκαt. νοικοκυριά μείωσαν τις δαπάνες τους για θέρμανση. Μάλιστα, εξ αυτών τα 2,5 εκατ. θα βρεθούν αντιμέτωπα και με σοβαρά προβλήματα σίτισης, επισημαίνει η JRF κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της βρετανικής κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να πληγούν από την ενεργειακή φτώχεια

Τα συμπεράσματα, δε, της οργάνωσης Εθνική Ενεργειακή Δράση (National Energy Action) που στοχεύει στον εκμηδενισμό «της ενεργειακής φτώχιας ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν σε ένα ασφαλές και ζεστό σπίτι», είναι ακόμη πιο δραματικά. Η ΕΕΔ εκτιμά ότι από τον Οκτώβριο 6,7 εκατ. νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια. Πρακτικά αυτά σημαίνει ότι τα μέλη των εν λόγω οικογενειών μπορεί να κρυώσουν, να πεινάσουν, να χρεωθούν ή και τα τρία μαζί.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Απεργιακή παράλυση – Δραματική έκκληση της κυβέρνησης για τις μετακινήσεις

Το πρώτο φετινό ψυχρό κύμα

Και όλα αυτά ενώ η Βρετανία από το μέσα της εβδομάδας βιώνει το πρώτο ψυχρό κύμα με θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιοχές έχουν πέσει μέχρι και τους -10 βαθμούς Kελσίου. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει ήδη αυξημένη ζήτηση ενέργειας. Από την άλλη η άπνοια που πλήττει τη χώρα έχει μειώσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Ο συνδυασμός αυτός συνιστά πρόκληση για το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης με τον εκπρόσωπο της National Grid, της εταιρείας που το διαχειρίζεται, να δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος για τις επαρκείς προμήθειες ενέργειας το φετινό χειμώνα».

Μπαράζ απεργιών

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα και το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί την εβδομάδα των γιορτών. Μεταξύ άλλων απεργία έχουν προκηρύξει η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση Σιδηροδρομικών, Θαλάσσιων και λοιπών Μεταφορών, οι νοσηλευτές και οι οδηγοί ασθενοφόρων και λεωφορείων, οι πυροσβέστες και οι υπάλληλοι του εθνικού οδικού δικτύου.

Ενώ, τέλος, δύο απεργίες μια από τις 23 μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου και μια από τις 28 μέχρι τις 31 του μηνός έχουν εξαγγείλει τα μέλη της Δύναμης Συνόρων που ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγραφα σε έξι μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων του Χίθροου και του Γκάτγουϊκ. Γι’ αυτό και το υπουργείο ‘Αμυνας έχει αρχίσει να εκπαιδεύει μέλη των ενόπλων δυνάμεων ώστε να τα αξιοποιήσει για τη διεκπεραίωση των ελέγχων. Βασικό αίτημα των σωματείων είναι η αύξηση των αποδοχών καθώς ο πληθωρισμός στη χώρας έχει φτάσει το 11% και σε κάποια βασικά προϊόντα διατροφής αγγίζει ακόμη και το 20%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας