Πιθανότητες 93% να ανακοινώσει η Fed αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδων βάσης στην επέρχομενη συνεδρίαση δίνουν οι traders των Fed funds futures, απόφαση που θα έφερνε το επιτόκιο πολιτικής της Fed στο εύρος 4,25%-4,5%.

Η πιθανή στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να προσφέρει ανάσα στους επενδυτές ομολόγων που έχουν πληγεί σκληρά από την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, τα ερωτήματα όμως σχετικά με τη ζημιά που είναι έτοιμη να προκαλέσει η Fed στην αμερικανική οικονομία παραμένουν.

Διαβάστε επίσης:  ΗΠΑ: «Φτωχαίνουν» επικίνδυνα για την οικονομία οι Αμερικανοί

Η συνεδρίαση της Fed

Η κεντρική τράπεζα έχει ξεκινήσει την ταχύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των τελευταίων 40 ετών για να περιορίσει τις επόμονες υψηλές πληθωριστικές πιέσεις,  αλλά ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων θα μπορούσε να επιβραδυνθεί τον Δεκέμβριο.

Η λιγότερο επιθετική στάση -σε συνδυασμό με καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου – τροφοδότησε το ράλι στην αγορά ομολόγων τον τελευταίο μήνα. Οι αποδόσεις των 10ετών έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 3,5%, στις αρχές Νοεμβρίου είχαν εκτοξευτεί πάνω από το 4% και οι αποδόσεις των διετών ομολόγων – ο τίτλος είναι ευαίσθητος στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής- έχουν μειωθεί στο 4,3% από το υψηλό 15ετίας του 4,8% που είχαν βρεθεί στις αρχές του προηγούμενου μήνα.

Εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Αύριο, μια μέρα πριν από την απόφαση της Fed, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει πρόσφατα δείξει σημάδια επιβράδυνσης, αλλά ο ΔΤΚ θα μπορούσε να ταρακουνήσει και πάλι τις αγορές εάν ο πληθωρισμός εκπλήξει προς τα πάνω.

Την Παρασκευή τα στοιχεία για το Δείκτη Τιμών Παραγωγού έδειαξν μεν ότι οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο αλλά σε ετήσια βάση η αύξηση επιβραδύνεται.

Η Lynda Schweitzer, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου και συν-επικεφαλής της παγκόσμιας ομάδας σταθερού εισοδήματος της Loomis, Sayles & Company, εξηγεί στο Reuters ότι ενώ είναι σίγουρη ότι η Fed θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, η προσοχή της τώρα επικεντρώνεται στον πληθωρισμό και στο ενδεχόμενο να κινηθεί υψηλότερα από το αναμενόμενο αλλά και στις αποφάσεις άλλων κεντρικών τραπεζών, που μπορεί να αιφνιδιάσουν την αγορά.  «Η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) είναι περισσότερο μπαλαντέρ για μένα,» λέει χαρακτηριστικά «και η ανακοίνωση του ΔΤΚ θα είναι ενδιαφέρουσα αν επιβεβαιώσει αυτή την αλλαγή. Αν έχουμε άλλη μια έκπληξη υψηλότερα … η αγορά θα είναι και πάλι μακριά από το ρίσκο»κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές