Σημαντικά χαμηλότερο πληθωρισμό στης ΗΠΑ τ0 2023 «βλέπει» η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, όπως είπε στη διάρκεια μιας χθεσινής συνέντευξής της στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Πιστεύω ότι από το τέλος της επόμενης χρονιάς θα δούμε έναν πολύ πιο χαμηλό πληθωρισμό, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο οικονομικό σοκ».

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: «Φτωχαίνουν» επικίνδυνα για την οικονομία οι Αμερικανοί

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα ύφεσης, η πρώην πρόεδρος της Federal Reserve είπε: «Υπάρχει κίνδυνος ύφεσης. Αλλά, σίγουρα δεν είναι, κατά την άποψή μου, κάτι απαραίτητο για να μειώσει τον πληθωρισμό».

Η Γέλεν είπε ακόμη ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά, ο πληθωρισμός δείχνει να υποχωρεί και ότι παραμένει αισιόδοξη ότι η αγορά εργασίας θα παραμείνει υγιής.

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα πως η άνοδος του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε φέτος θα είναι μικρής διάρκειας καιπρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πάρει «πολλά μαθήματα» σχετικά με την ανάγκη να περιοριστεί ο πληθωρισμός μετά τα υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν τη δεκαετία του 1970.

Τα ναύλα έχουν μειωθεί, οι μεγάλες καθυτστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα περιορίστηκαν, ενώ οι τιμές της βενζίνης στην αντλία είναι «πολύ κάτω», δήλωσε, καταλήγοντας: «Πιστεύω ότι θα δούμε σημαντική μείωση του πληθωρισμού το επόμενο έτος».

Και στο βάθος… Fed

Οι δηλώσεις της Γέλεν, πραγματοποιούνται με φόντο την επικείμενη συνεδρίασης της Fed από την οποία αναμένεται νέα αύξηση επιτοκίων, με τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ να έχει στείλει μήνυμα ότι τα γεράκια προσανατολίζονται σε επιβράδυνση του επιθετικού ρυθμού αύξησης.

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ότι η αλλαγή του ρυθμού ενδέχεται να επέλθει ήδη από την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας,  αλλά προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκτεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο υψηλά θα πρέπει να είναι τα επιτόκια, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να καταλήξουν να είναι υψηλότερα από ό,τι είχαν εκτιμήσει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην τελευταία τους συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο.

Για «όσο χρειαστεί» η βοήθεια στην Ουκρανία

Στο μέτωπο του ουκρανικού, η Τζάνετ Γέλεν διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη να συνεχίσει να αναζητά βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και έχουν ήδη διαθέσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια ως άμεση βοήθεια.

Σε ερώτηση πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτή η  υποστήριξη, απάντησε: «όσο χρειαστεί».

«Πάει καλά» το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Αναφορικά με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από τη G7 και την ΕΕ, ως μέρος των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το πλαφόν  τέθηκε σε ισχύ μόλις στις αρχές αυτής της εβδομάδας, αλλά θα έλεγα, μέχρι στιγμής, [πάει] πολύ καλά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή