Ο πληθωρισμός έχει ήδη κορυφωθεί, αλλά θα παραμείνει πάνω από τα προ Covid επίπεδα το 2023, δήλωσε ο Ντέϊβιντ Μαν, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική του Mastercard Economics Institute.

«Ο πληθωρισμός έφτασε στην κορύφωσή του φέτος, αλλά θα εξακολουθεί να είναι πάνω από αυτό που είχαμε συνηθίσει πριν από την πανδημία κατά το επόμενο έτος», δήλωσε ο Μαν στο «Squawk Box Asia» του CNBC την Παρασκευή.

Θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019, είπε.

«Περιμένουμε ότι θα επιστρέψουμε προς την κατεύθυνση που βρισκόμασταν το 2019, τότε συζητούσαμε ακόμη πόσες χώρες χρειάζονταν αρνητικά επιτόκια».

Ο ρόλος των επιτοκίων

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τα επιτόκια ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό.

Πρόκειται για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Αγγλίας, της Αυστραλίας – καθώς και εκείνες των αναδυόμενων αγορών, όπως η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες, σύμφωνα το Reuters.

Διαβάστε επίσης: Επιτόκια και πληθωρισμός: Εβδομάδα σημαντικών αποφάσεων για τις κεντρικές τράπεζες

Η Fed θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος.

«Ο πληθωρισμός έχει καταστεί μια μεγάλη πρόκληση. Αυξάνεται και παραμένει πολύ ψηλά», είπε ο Μαν. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα ήταν επικίνδυνο εάν οι κεντρικές τράπεζες καταλήξουν να αυξήσουν τα επιτόκια περισσότερα από όσο χρειάζεται.

Οι δαπάνες των καταναλωτών

Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, είπε ο Μαν, οι αμερικανοί καταναλωτές εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να κάνουν δαπάνες σε τομείς όπως τα ταξίδια.

Η ανάκαμψη των ταξιδιών στις ΗΠΑ είναι ισχυρή και οι άνθρωποι εξακολουθούν να επιλέγουν να ξοδεύουν σε εμπειρίες και όχι σε υλικά αγαθά, είπε ο Μαν.

Την ίδια στιγμή είναι φειδωλοί σχετικά με τις δαπάνες τους για τα απαραίτητα προκειμένου να μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα μη απαραίτητα, πρόσθεσε.

«Υπάρχει κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού των ανθρώπων που τους ανησυχεί ότι, παρόλο που δεν είναι πολύ πιθανό, είναι ακόμα πιθανό να επανέλθουν αυτοί οι περιορισμοί (σ.σ. Covid)», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή