Μια ακόμα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης «προεξοφλεί» η Wall Street την εβδομάδα αυτή – την Τρίτη ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Ανοικτών Αγορών της Fed και η όποια απόφαση θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο πληθωρισμός «έχει πιάσει ταβάνι» στις ΗΠΑ. Αλλά ο εμπορικός κόσμος δεν κρύβει την ανησυχία του ότι οι τιμές στο λιανικό εμπόριο (τη λεγόμενη Main Street) θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και να αποθαρρύνουν τους καταναλωτές.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν το Νοέμβριο περισσότερο από όσο αναμενόταν εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων κυρίως στα τρόφιμα, κάτι που αναμφίβολα θα λάβουν υπόψη τους μεθαύριο τα μέλη της Fed.

Διαβάστε επίσης: Γέλεν: «Βλέπει» σημαντική μείωση του πληθωρισμού μέσα το 2023

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,3% συγκριτικά με τον Οκτώβριο και κατά 7,4% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό το τελευταίο 12μηνο, αλλά οι ειδικοί που είχαν συμμετάσχει σε έρευνα της Dow Jones ανέμεναν αύξηση του δείκτη κατά 0,2% σε μηνιαία βάση.

Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες θα συνυπολογίσουν το γεγονός ότι, αν εξαιρεθούν τα τρόφιμα και η ενέργεια οι τιμές των οποίων είναι πάντοτε πολύ ευμετάβλητες, ο «δομικός» πληθωρισμός χονδρικής αυξήθηκε το μήνα που πέρασε κατά 0,4% αντί για 0,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Τα στοιχεία αυτά άλλαξαν ήδη άρδην (από το θετικό στο αρνητικό) ήδη από το Σαββατοκύριακο το κλίμα στη Wall Street, ενώ έδωσαν ώθηση και στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Οι αγορές (και η Fed βεβαίως) στρέφουν την προσοχή τους τώρα στο δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθεί την Τρίτη το πρωί. Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα από τον περασμένο Μάρτιο έχει αυξήσει ήδη κατά 375 μονάδες βάσης το βασικό προεξοφλητικό επιτόκιο του δολαρίου.

Διάσταση απόψεων και συναισθημάτων

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής και λιανικής θα διαδραματίσουν πρωτεύονται ρόλο στην επόμενη απόφαση της Fed, που όλοι στοιχηματίζουν ότι θα προβλέπει ακόμα μία αύξηση του βασικού προεξοφλητικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης με στόχο διακύμανσης στο 4,25%-4,50%.

Αντιφατικά είναι πάντως τα αισθήματα της Main Street και των καταναλωτών για το άμεσο οικονομικό τους μέλλον. Μόλις την Παρασκευή ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης που έδειξε ανέλπιστη αύξηση στο 59,1 το Δεκέμβριο. Οι ειδικοί ανέμεναν υποχώρηση στο 56,5 από το 56,8 που ήταν το Νοέμβριο.

Ίσως οι αναλυτές του Dow Jones να μη συνυπολόγισαν τα ισχυρά αισθήματα αισιοδοξίας που φέρνουν τα Χριστούγεννα. Είναι χαρακτηρικό ότι οι προσδοκίες των Αμερικανών καταναλωτών για τον πληθωρισμό σε προοπτική 12μήνου μειώθηκαν κατά 0,3% συγκριτικά με εκείνες του Νοεμβρίου στο 4,6%.

Από την άλλη, οι τιμές των υπηρεσιών ανακοινώθηκαν αυξημένες κατά 0,4% το Νοέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο είχαν αυξηθεί κατά 0,1%. Το ένα τρίτο της αύξησης αυτής αποδίδεται στις χρεώσεις των υπηρεσιών του χρηματοοικονομικού κλάδου, που εκτινάχθηκαν κατά 11,3% υψηλότερα! Η αύξηση εξουδετέρωσε την πτώση κατά 5,6% που παρατηρήθηκε στις τιμές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις ΗΠΑ.

Διάθεση για ταξίδια

«Ο πληθωρισμός έχει ήδη φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο και έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Αλλά το 2023 δεν πρόκειται να φτάσει στα προ-πανδημικά επίπεδα», δήλωσε στο CNBC ο Ντέιβιντ Μαν, επικεφαλής οικονομολόγος του Mastercard Economics Institute. Ο αναλυτής θεωρεί ότι «θα χρειαστεί να περάσουν λίγα χρόνια» για να επιστρέψει ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα επίπεδα του 2019.

«Όσοι έχουν αποταμιεύσεις δεν φαίνεται να διστάζουν να τις ξοδέψουν, ιδιαίτερα στον τομέα των ταξιδιών αναψυχής. Η ανάκαμψη του τουριστικού τομέα στις ΗΠΑ είναι ισχυρή και όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και το 2023», σημείωσε ο Ντέιβιντ Μαν. Πρόκειται για μια εκτίμηση που γεννά ελπίδες για μια ακόμα εντυπωσιακή τουριστική χρονιά σε χώρες υποδοχής Αμερικανών τουριστών, όπως είναι η Ελλάδα.

Ανησυχεί η «πραγματική» αγορά

Οι οικονομολόγοι και οι τράπεζες της Wall Street θεωρούν ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη «πιάσει ταβάνι». Η αίσθηση όμως της Main Street είναι τελείως διαφορετική, όπως έδειξε νέα έρευνα που διενήργησε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Βάσει της τριμηνιαίας CNBC|SurveyMonkey Small Business Survey, το 78% των Αμερικανών μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καταστημάτων λιανικών πωλήσεων πιστεύουν ότι η ανοδική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί στο ορατό μέλλον. Το τρίτο τρίμηνο του έτους το ποσοστό της αντίστοιχης έρευνας ήταν ελάχιστα χαμηλότερο (77%).

Οι μικρομεσαίοι της Main Street φοβούνται οι Αμερικανοί καταναλωτές θα συνεχίσουν να διακατέχονται από το αίσθημα ότι στην αγορά κυριαρχεί η ακρίβεια, κάτι που θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά και να συμπιέζει τον τζίρο στον κλάδο. Αλλά η αποθάρρυνση της καταναλωτικής ζήτησης είναι ο κεντρικός στόχος της σφιχτής νομισματικής πολιτιής που εφαρμόζει εδώ και ένα εννεάμηνο Fed προκειμένου να τιθασεύσει το «τέρας του πληθωρισμού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή