Αγωγή κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου υπέβαλε η Κίνα, για τα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών ημιαγωγών (μικροτσιπ) που εισήγαγε προσφάτως η Ουάσινγκτον.

Η κίνηση αυτή αποτελεί για το Πεκίνο έναν τρόπο να επιδιωχθεί η αντιμετώπιση των κινεζικών ανησυχιών με νομικά μέσα, και μια απαραίτητη κίνηση για την υπεράσπιση των «νόμιμων συμφερόντων» της Κίνας, όπως ανέφερε σε tweet της η κινεζική Global Times επικαλούμενη το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Ο σύγχρονος τεχνολογικός εθνικισμός και ο «πόλεμος των μικροτσίπ»

Μια μακρά διαδικασία

Όπως σχολιάζει το Reuters, εάν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της Global Times θα πρόκειται για το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία, καθώς οι ΗΠΑ έχουν μπλοκάρει τους διορισμούς στο κορυφαίο όργανο του ΠΟΕ το οποίο είναι υπεύθυνο για την επίλυση εμπορικών διαφορών, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες διαμάχες δεν διευθετούνται ποτέ.

Η καταγγελία της Κίνας για τους περιορισμούς των εξαγωγών τσιπ από τις ΗΠΑ έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του ΠΟΕ κατά της Ουάσινγκτον, σε μια άλλη αγωγή για δασμούς σε μέταλλα που είχε υποβάλει μεταξύ άλλων χωρών και η Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, τακτικός επικριτής των διαιτητικών διαδικασιών του ΠΟΕ, απέρριψαν το πόρισμα του ΠΟΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή