Ξεπουλάει το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς οι τιμές του έχουν βουτήξει ακόμη και κάτω από το 1 ευρώ/λίτρο.

Πρατήρια υγρών καυσίμων και εταιρείες διανομής πουλάνε το πετρέλαιο ακόμη και με τιμές στα 0,979 ευρώ/λίτρο με αποτέλεσμα οι παραγγελίες ποσοτήτων από καταναλωτές να κινούνται εντυπωσιακά ανοδικά. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία οι πωλήσεις τον Νοέμβριο έκλεισαν κατά 60% υψηλότερα, σε σχέση με τον ίδιο περσινό μήνα ενώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου κατέγραψαν αύξηση 40%.

Το δεκάμηνο του έτους το πετρέλαιο θέρμανσης κινήθηκε ανοδικά 9% έναντι τις αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Τιμές

Στις 15 Οκτωβρίου οπότε και ξεκίνησε η διάθεση του προϊόντος η τιμή ήταν στα 1,412 ευρώ/λίτρο.

Διαβάστε επίσης: Η κρατική κερδοσκοπία στα καύσιμα

Η εκπτωτική πολιτική που ακολούθησαν τα διυλιστήρια σε συνδυασμό και με την επιδότηση του κράτους στην αντλία είχε σαν αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρήσουν. Σε αυτό βέβαια συνετέλεσε και η υποχώρηση των διεθνών τιμών του προϊόντος.

Σήμερα η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι στα 1,135 ευρώ/λίτρο και έχει βουτήξει κατά 0,277 ευρώ/λίτρο ή περίπου 20% έναντι της τιμής κατά την πρεμιέρα διάθεσης του.

Βενζίνη

Μεγάλη είναι και η μείωση της τιμής της αμόλυβδης σε διάστημα περίπου ενός μήνα. Η μέση τιμή από τα 2,105 ευρώ/λίτρο που ήταν στις 5 Νοεμβρίου έπεσε κατά 0,217 ευρώ/λίτρο στα 1,888 ευρώ/λίτρο. Η υποχώρηση ήταν πάνω από 10%.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλες μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης

Μεγαλύτερη ήταν η πτώση της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Υποχώρησε κατά 0,265 ευρώ/λίτρο σε σχέση με τις 5 Νοεμβρίου. Η τιμή του τώρα είναι στα 1,828 ευρώ/λίτρο έχοντας πέσει πάνω από 12%.

Πάντως η βενζίνη δεν γνωρίζει τις μέρες δόξας… του πετρελαίου θέρμανσης. Παρά την υποχώρηση της τιμής οι πωλήσεις κινούνται πτωτικά. Το Νοέμβριο, σύμφωνα με τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, η ζήτηση είχε υποχωρήσει κατά 4% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Η κατανάλωση δείχνει να κινείται σταθερά πτωτικά, αφού το τρίτο τρίμηνο συνολικά οι πωλήσεις της βενζίνης έπεσε 7% συγκριτικά με το ίδιο περσινό τρίμηνο.

Ντίζελ κίνησης

Μεγαλύτερη ήταν η μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Υποχώρησε κατά 0,265 ευρώ/λίτρο σε σχέση με τις 5 Νοεμβρίου. Η τιμή του τώρα είναι στα 1,828 ευρώ/λίτρο έχοντας πέσει πάνω από 12%.

Το Νοέμβριο οι πωλήσεις ήταν υψηλότερες κατά περίπου 1,5 με 2% σε σχέση με πέρυσι.

Σύνολο αγοράς

Η αγορά υγρών καυσίμων, όπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς πετρελαιοειδών αναμένεται να κλείσουν με μικρή αύξηση στις πωλήσεις.

Οι προβλέψεις δείχνουν άνοδο 3%. Ωστόσο αυτή η άνοδος αποδίδεται στις υψηλές πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης. Όπως προαναφέρθηκε το δεκάμηνο η ζήτηση του ήταν μεγαλύτερη κατά 9% από πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Υδρογονάνθρακες: Πώς επιθεώρησαν οι επιστήμονες τα μέτρα για τη θαλάσσια ζωή στις έρευνες της Κρήτης
Green |

Η «Green Team» για τους υδρογονάνθρακες στον ΟΤ: «Έτσι επιθεωρήσαμε τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη»

Επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, της ΕΔΕΥΕΠ και από τους «παρατηρητές» περιγράφουν στον ΟΤ πώς επιθεώρησαν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος στις σεισμικές έρευνες