Μεγάλη πτώση σημειώνουν τις τελευταίες 20 ημέρες οι τιμές των υγρών καυσίμων ως απόρροια της υποχώρησης των διεθνών αγορών του αργού πετρελαίου και των προϊόντων του.

Έτσι, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκεται μία ανάσα πριν να πέσει ακόμη και κάτω από το 1 ευρώ/ λίτρο, ενώ η αμόλυβδη βενζίνη βρέθηκε μετά πολλούς μήνες να πωλείται κάτω από τα 2 ευρώ/λίτρο

Τα παραπάνω προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, και σύμφωνα με τα στοιχεία η βενζίνη από τις 8 Νοεμβρίου μέχρι και χθες 29 του μηνός πωλείται φθηνότερα κατά 0,11 ευρώ/λίτρο με αποτέλεσμα η μέση τιμή λιανικής να διαμορφώνεται στα 1,989 ευρώ/λίτρο. Αξίζει να σημειωθεί πως σε ορισμένα πρατήρια της Αθήνας η απλή αμόλυβδη πωλείται ακόμη και προς 1,78 ευρώ/λίτρο.

Διαβάστε επίσης: Επίδομα θέρμανσης: Πάνω από 940.000 οι αιτήσεις – Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Η θέρμανση

Καθοδική τροχιά με μεγάλες ταχύτητες έχει αναπτύξει και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Σήμερα υποχώρησε στα 1,15 ευρώ/λίτρο όταν στις 15 Οκτωβρίου οπότε και ξεκίνησε η διάθεσή του είχε μέση τιμή στα 1,412 ευρώ/λίτρο. Δηλαδή βούτηξε κατά 0,262 ευρώ/λίτρο.

Πλέον, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν το συγκεκριμένο καύσιμο ακόμα και στο 1,06 ευρώ/λίτρο σε πρατήρια και εταιρείες εμπορίας της Αθήνας.

Η πτωτική τροχιά συνεχίζεται και μετά τη συνέχιση της εκπτωτικής πολιτικής που αποφάσισαν τα διυλιστήρια προς τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Όπως ανακοίνωσε η Helleniq Energy θα συνεχίσει να παρέχεται έκπτωση 0,03 ευρώ ανά λίτρο προ ΦΠΑ και 0,0375 ευρώ/λίτρο με ΦΠΑ, θα συνεχίσει να παρέχει η HELLENiQ ENERGY σε όλες τις εταιρίες Εμπορίας που προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ. Η νέα, τρίτη κατά σειρά, παράταση της επιδότησης του καυσίμου, του οποίου η τιμή έχει υποχωρήσει από την έναρξη της διάθεσής του στις 15 Οκτωβρίου, αποφασίστηκε σήμερα το απόγευμα από τη Διοίκηση του Ομίλου, με γνώμονα τη περαιτέρω στήριξη της αγοράς και των καταναλωτών, και θα έχει διάρκεια μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Διαβάστε επίσης: Πάνω από 700 δισ. ευρώ ο λογαριασμός για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκπτωση αυτή είναι ψαλιδισμένη κατά το ήμισυ σε σχέση με εκείνη που χορηγούσε μέχρι χθες η Helleniq Energy. Ωστόσο, η όποια μικρή επιβάρυνση εκτιμάται πως θα απορροφηθεί από τις αναμενόμενες μειώσεις των διεθνών τιμών.

Η πτώση των τιμών της βενζίνης αποδίδεται στον περιορισμό της ζήτησης λόγω της ενεργειακής κρίσης που είχε σαν αποτέλεσμα την πυροδότηση του πληθωρισμού. Με πιο απλά λόγια, οι οδηγοί ΙΧ μείωσαν τις οδικές μετακινήσεις εξαιτίας της ακρίβειας στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια