Για ελλείψεις βασικών αντιβιοτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου Α, προειδοποιούν τα φαρμακεία στη Βρετανία, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και ο αριθμός των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους έχει ανέλθει σε 15.

Η αύξηση των λοιμόξεων με στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, ειδικά μεταξύ των μαθητών, αύξησε τη ζήτηση για αμοξικιλλίνη και πενικιλίνη, τις κύριες θεραπείες με αντιβιοτικά, την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης – Φάρμακα: Σοβαρές ελλείψεις σε παιδικά αντιπυρετικά, αντιικά και αντιβιοτικά φάρμακα

Εκτίναξη τιμών

Όπου υπάρχουν ακόμα προμήθειες, «εξαφανίζονται» από τα ράφια, σύμφωνα με τα φαρμακεία, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ραγδαία αύξηση των τιμών χονδρικής των εν λόγω φαρμάκων. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για εκτόξευση των τιμών σε δυσθεώρητα ύψη, καθώς καταγράφονται αυξήσεις ακόμα και κατά 850%!

Διαβάστε επίσης – Ευρωβαρόμετρο: Οι μισοί Ευρωπαίοι πιστεύουν εσφαλμένα ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν ιούς

Τουλάχιστον 15 παιδιά πέθαναν στο Ηνωμένο Βασίλειο από σοβαρά κρούσματα στρεπτόκοκκου Α, κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με υγειονομικές υπηρεσίες σε όλη την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Ένας ακόμη θάνατος από ύποπτη μόλυνση αναφέρθηκε το Σάββατο, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ενώ τα περισσότερα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α έχουν ήπια εξέλιξη και συχνά περνούν απαρατήρητα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν πιο σοβαρές νοσήσεις και επιπλοκές, όπως η οστρακιά. Τα βακτήρια μπορούν επίσης να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν μια ασθένεια που ονομάζεται επεμβατική στρεπτόκοκκος ομάδας Α (iGAS).

Αυτές οι σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να είναι θανατηφόρες και πιστεύεται ότι είναι η αιτία του πρόσφατου κύματος θανάτων.

Τα κρούσματα αυξάνονται φέτος στη Βρετανία, με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου να αναφέρει 6.602 κρούσματα οστρακιάς από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου, πολύ πάνω από τα 2.538 που αναφέρθηκαν κατά την τελευταία κορύφωση το 2017-2018.

Φόβοι για έλλειψη σε εθνικό επίπεδο

Η κυβέρνηση και οι χονδρέμποροι επέμειναν ότι η χώρα είναι επαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την επιδημία. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέρριψε την περασμένη εβδομάδα τους φόβους για «εθνική έλλειψη» αντιβιοτικών.

«Δεν υπάρχουν τρέχουσες ελλείψεις διαθέσιμων φαρμάκων και υπάρχουν καθιερωμένες διαδικασίες για να διασφαλιστεί ότι αυτό θα συνεχιστεί», είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη.

Ωστόσο, μια επιστολή προς φαρμακοποιούς από το NHS της Αγγλίας, που αποκάλυψε το Sky News, αναγνώριζε ότι τα τοπικά φαρμακεία ενδέχεται να αντιμετωπίζουν «προσωρινή διακοπή της παροχής ορισμένων σχετικών αντιβιοτικών λόγω αυξημένης ζήτησης».

Η Δρ Λέιλα Χάνμπεκ, διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Ανεξάρτητων Αλυσίδων Φαρμακείων (AIMP), η οποία εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες φαρμακείων σε εθνικό επίπεδο, είπε στο CNBC ότι η κατάσταση στην πραγματικότητα είναι απελπιστική.

Αυτό δείχνει απλώς την ανικανότητα των αρμοδίων. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

«Σαφέστατα δεν υπάρχει (αρκετή προσφορά)», είπε. «Και όπου υπάρχουν αποσπασματικές προμήθειες, εξαφανίζονται από τα ράφια».

«Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για εμάς, ειδικά όταν έχουμε γονείς που μπαίνουν στα φαρμακεία τα οποία δυστυχώς δεν έχουν απόθεμα», πρόσθεσε.

Οι γονείς έχουν λάβει συμβουλή να καλούν εκ των προτέρων τα φαρμακεία για να ελέγξουν τη διαθεσιμότητα συνταγών, ενώ η Χάνμπεκ έκανε λόγο για αναφορές ότι οικογένειες ταξιδεύουν για πολλά χιλιόμετρα για να εντοπίσουν κάποιο φαρμακείο με τα αντιβιοτικά που χρειάζονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν