Πακέτο στήριξης άνω του 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν (143 δισ. δολάρια) ετοιμάζει το Πεκίνο για την εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών, σύμφωνα με πηγές του Reuters, γεγονός που θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την αυτάρκεια της χώρας σε μικροτσίπ αλλά και μια αποφασιστική απάντηση στις κινήσεις των ΗΠΑ που στοχεύουν στο «φρενάρισμα» των τεχνολογικών επιτευγμάτων της.

Οι αρχές της Κίνας σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα δημοσιονομικών κινήτρων της τελευταίας πενταετίας, κυρίως ως επιδοτήσεις και φορολογικές πιστώσεις για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών και των εσωτερικών ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε επίσης – Πιερρακάκης: «Ευκαιρία για την Ελλάδα η βιομηχανία ημιαγωγών»

Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με το Reuters, θα μπορούσε να εφαρμοστεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, δεν έχει αναφερθεί ξανά στο παρελθόν.

Η πλειονότητα των μέτρων στήριξης θα χρησιμοποιηθεί για την επιδότηση αγορών εγχώριου εξοπλισμού για ημιαγωγούς από κινεζικές εταιρείες, κυρίως εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών ή μονάδες παραγωγής. Τέτοιες εταιρείες θα δικαιούνται επιδότηση 20% στο κόστος των αγορών.

Η Κίνα έχει δώσει σαφή πολιτική προτεραιότητα στην ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης βιομηχανίας ημιαγωγών.

Διαβάστε επίσης – Apple: Στροφή σε εργοστάσια ημιαγωγών εκτός Ασίας

Απάντηση στο σχέδιο Μπάιντεν

Το σχέδιο δημοσιονομικής στήριξης στον κλάδο έρχεται αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον Αύγουστο ένα νομοσχέδιο ορόσημο για την παροχή 52,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις για παραγωγή και έρευνα στον τομέα των ημιαγωγών στις ΗΠΑ, καθώς και φορολογική πίστωση για εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με το πακέτο κινήτρων, το Πεκίνο στοχεύει να ενισχύσει τη στήριξή του προς τις κινεζικές εταιρείες ημιαγωγών για την κατασκευή, επέκταση ή εκσυγχρονισμό εγχώριων εγκαταστάσεων παραγωγής, συναρμολόγησης, συσκευασίας και έρευνας & ανάπτυξης στον κλάδο.

Στα μέτρα στήριξης περιλαμβάνονται επίσης προνομιακές φορολογικές πολιτικές για τη βιομηχανία ημιαγωγών της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές