Η Apple φέρεται να σχεδιάζει την έναρξη αγοράς μικροτσίπ που θα έχουν κατασκευαστεί σε εργοστάσια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Στο δημοσίευμα, το οποίο βασίζεται σε σχόλια του ίδιου του Τιμ Κουκ σε εσωτερική συνάντηση της εταιρείας, η Apple έχει «ήδη πάρει την απόφαση να εκμεταλλευτεί ένα εργοστάσιο στην Αριζόνα», το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή εντός του 2024.

Διαβάστε επίσης: Η Apple συμμορφώνεται… η θύρα USB-C έρχεται στο iPhone

Made in… Arizona

Αυτό σημαίνει ότι η Apple θα μπορούσε να χρησιμοποιεί στην παραγωγή της μικροτσίπ από τη συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, σύμφωνα πάντα με τις παρατηρήσεις του Τιμ Κουκ.

Επιπλέον, το αφεντικό της Apple ελπίζει να βρει επιλογές και στην αντίστοιχη παραγωγή από ευρωπαϊκά εργοστάσια.

Σημειώνεται ότι τα μικροτσίπ που σχεδιάζει η ίδια η εταιρεία, όπως το πρόσφατο M2 που χρησιμοποιείται στα τελευταία μοντέλα MacBook ή η σειρά A που χρησιμοποιείται στα iPhone, παράγονται κυρίως από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ή απλά TSMC.

Όπως υποδηλώνει και το ίδιο το όνομα της εταιρείας τα περισσότερα εργοστάσιά της βρίσκονται στην Ταϊβάν, αν και έχει ανακοινωθεί ότι βρίσκεται υπό κατασκευή και ένα εργοστάσιο στην πολιτεία της Αριζόνα, το οποίο πιθανότατα θα ξεκινήσει την παραγωγή επεξεργαστών από το 2024.

Κατά τα φαινόμενα, αυτό είναι και το εργοστάσιο από το οποίο η Apple θέλει να αγοράσει επεξεργαστές, με δεδομένο ότι ήδη συνεργάζεται με την TSMC.

Διαβάστε επίσης: Τέλος ο «αρραβώνας» της Apple με την Κίνα

Η εναλλακτική… Αριζόνα

Στην πολιτεία της Αριζόνα πάντως έχει σχέδια για κτίσιμο εργοστασίου και η Intel, αμερικανική εταιρεία κολοσσός στην κατασκευή επεξεργαστών για υπολογιστές και όχι μόνο, το οποίο επίσης υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία από το 2024. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κίνηση της Intel ήρθε κατόπιν… ώθησης της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία ψήφισε νομοθεσία για επενδύσεις άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών

Η ίδια η Intel έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην παραγωγή μικροτσίπ για λογαριασμό άλλων εταιρειών, αντί να κατασκευάζει μόνο τα δικά της, αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται ότι η Apple είναι έτοιμη να δώσει τόσο σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη εταιρεία. Αιτία το γεγονός ότι γενικώς η τεχνολογία της Intel δεν θεωρείται (από την Apple) «αιχμής», ειδικά συγκρινόμενη με αυτή της TSMC στην οποία μάλιστα στηρίχθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά η μετάπτωση σε νέους επεξεργαστές των υπολογιστών Mac.

Έξοδος από την Ασία

Ανεξάρτητα από το ποια εταιρεία ή εταιρείες θα καταλήξουν να κατασκευάζουν τα τσιπ της Apple, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, το γεγονός παραμένει ότι όντως η αμερικανική εταιρεία εξετάζει την μεταφορά της παραγωγικής της ικανότητας εκτός Ασίας.

Η εταιρεία επιδιώκει να διαφοροποιήσει γεωγραφικά και άλλα μέρη της εφοδιαστικής της αλυσίδας ενισχύοντας την παραγωγή iPhone στην Ινδία τα τελευταία χρόνια. Από το 2020, είχε αρχίσει να παράγει ορισμένα AirPods στο Βιετνάμ ενώ υπάρχουν αναφορές ότι κάνει το ίδιο για MacBook, Apple Watch και iPad.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή