Η μείωση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου περισσότερο από τις προβλέψεις με φόντο τις κυρώσεις της Δύσης και η αύξηση της ζήτησης πέρα από τις αρχικές προσδοκίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αυξήσεις στις τιμές.

Αυτό εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), επισημαίνοντας ότι η παραγωγή της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 14% στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Εφόσον αυτή η πρόβλεψη επαληθευτεί, θα αντιστραφεί η πτωτική τάση των τελευταίων εβδομάδων που έχει οδηγήσει τα συμβόλαια στα 80 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης: ΙΕΑ: Ελλείψεις σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη το 2023

Χαρακτηριστικά, ο ΙΕΑ σχολιάζει πως μπορεί οι καταναλωτές να υποδέχονται με ανακούφιση προς το παρόν τις μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου στη σκιά του υψηλού πληθωρισμού και της γενικευμένης ακρίβειας, ωστόσο, ο πλήρης αντίκτυπος των εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο μένει να φανεί. Προσθέτει μάλιστα με έμφαση ότι διανύοντας τους χειμερινούς μήνες και πλησιάζοντας προς ένα πιο σφιχτό ισοζύγιο πετρελαίου στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, δεν αποκλείεται ένα νέο ράλι τιμών.

Ο ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2023, κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή ανάπτυξη στην Ινδία και την ανθεκτικότητα της Κίνας. Η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος και θα φτάσει κατά μέσο όρο στα 101,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η πρόσφατη πορεία μείωσης

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ οι ρωσικές εξαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται παρά τις επανειλημμένες προβλέψεις του οργανισμού ότι οι διεθνείς κυρώσεις θα τις μείωναν, φτάνοντας τον Νοέμβριο σε υψηλό επτά μηνών των 8,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Νοέμβριο.

Η ανθεκτικότητα της Ρωσίας συνέβαλε επίσης σε μικρότερες περικοπές από ό, τι αναμενόταν από τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος μείωσε τις προμήθειες τον περασμένο μήνα κατά μόλις ένα τέταρτο των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα που είχε ανακοινώσει, καθώς πολλά μέλη είχαν ήδη αντλήσει κάτω από τις καθορισμένες ποσοστώσεις τους.

Οι εκτιμήσεις

Στο διά ταύτα, όμως, οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται ήδη σε τροχιά σύσφιγξης για το 2023, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.

Ο οργανισμός προβλέπει ότι η ρωσική παραγωγή θα αρχίσει τελικά να μειώνεται αυτόν τον μήνα καθώς οι κυρώσεις της ΕΕ αναγκάζουν τη χώρα να περικόπτει περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Η παραγωγή θα πέσει από τα τρέχοντα επίπεδα των περίπου 11,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα στα 9,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Άλλωστε, ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα επιλέξει να μειώσει την παραγωγή παρά να πουλήσει στο πλαφόν που θέτουν οι δυτικές κυρώσεις.

Από την άλλη μεριά, η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου στις αναδυόμενες οικονομίες υποδηλώνει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό το επόμενο έτος από ό, τι είχε εκτιμηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή