Η Ρωσία έχει χάσει «για πάντα» την Ευρώπη ως τον μεγαλύτερο ενεργειακό πελάτη της, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ, μιλώντας σε ένα συνέδριο για την ενέργεια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ρωσική παραγωγή αργού πετρελαίου θα περιοριστεί κατά περίπου δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ στο πρακτορείο Reuters, στο περιθώριο ενός συνεδρίου για την ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: Η κινεζική «ανυπακοή» καταβαραθρώνει το πετρέλαιο – Βουτιά στα 81 δολ.

«Η Ρωσία θα χάσει τη μάχη της ενέργειας»

Δεν είναι η πρώτη που ο επικεφαλής του ΙΕΑ υποστηρίζει κάτι τέτοιο για την Ρωσία.

Ένα μήνα πριν, μιλώντας στο Euronews, είχε υποστηρίξει πως η Ρωσία θα χάσει την ενεργειακή μάχη που δίνει εναντίον της Δύσης.

«Ακριβώς πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, περίπου το 65% των συνολικών ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου πήγαινε στην Ευρώπη, όπως και το 55% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου», δήλωσε ο Μπιρόλ.

Και σημείωσε πως η Ευρώπη «ήταν μακράν η μεγαλύτερη αγορά, ο μεγαλύτερος πελάτης για την Ρωσία, και η Ρωσία έχασε αυτόν τον πελάτη για πάντα! Τον μεγαλύτερο πελάτη».

Τα σχόλια του επικεφαλής του ΙΕΑ φάνηκε να αναφέρονται στα αντίποινα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία: ένα σχεδόν ολοκληρωτικό πετρελαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και μια εξαιρετικά δαπανηρή ώθηση για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου, κυρίως μέσω του υγροποιημένου αερίου LNG.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους Ευρωπαίους πελάτες με άλλες περιοχές, ο Μπιρόλ είπε ότι αυτό δεν θα ήταν εύκολο, επειδή «ένα μεγάλο κομμάτι» του ρωσικού φυσικού αερίου προέρχεται από τη Δυτική Σιβηρία και, στη συνέχεια, ρέει στην Ευρώπη μέσω αγωγών.

Η κατασκευή ολοκαίνουργιων αγωγών προς την Κίνα ή την Ινδία θα μπορούσε να απαιτήσει έως και 10 χρόνια, προέβλεψε, και ένα σημαντικό ποσό για τεχνολογία και επενδύσεις.

«Δεν πουλάτε κρεμμύδια στην αγορά, αλλά φυσικό αέριο. Είναι μια διαφορετική επιχείρηση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η αντικατάσταση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από την Ρωσία είναι, βραχυπρόθεσμα, ένα όνειρο απατηλό».

Διαβάστε επίσης: Στο 20% οι θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου της ΕΕ

«Κρίση πρωτοφανούς εμβέλειας»

Η Ρωσία, όμως, δεν είναι η μόνη χώρα που περνάει δύσκολες στιγμές.

Στη συνέντευξή του στο Euronews, ο Μπιρόλ μίλησε για μια διεθνή κρίση πρωτοφανούς έκτασης και εμβέλειας, η οποία σπέρνει τον όλεθρο σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

«Βρισκόμαστε στη μέση της πρώτης πραγματικά παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Ο κόσμος μας δεν έχει δει ποτέ, μα ποτέ, μια ενεργειακή κρίση με τέτοιο βάθος και με τέτοια πολυπλοκότητα», είπε.

«Στη δεκαετία του 1970, είχαμε μια πετρελαϊκή κρίση, αλλά ήταν μόνο το πετρέλαιο. Τώρα έχουμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα, ηλεκτρισμό. Ο λόγος είναι πολύ απλός: Η Ρωσία, η χώρα που εισέβαλε στην Ουκρανία, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο».

Ο επικεφαλής του ΙΕΑ περιέγραψε την Ευρώπη ως το «επίκεντρο» της καταιγίδας και χαρακτήρισε την επί δεκαετίες εξάρτησή της από τα φθηνά ρωσικά καύσιμα ως «λάθος» στη ρίζα της σημερινής κρίσης.

Διαβάστε επίσης: «Πράσινο φως» Ουάσιγκτον στη Chevron για πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα

«Ο επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολος»

Προέβλεψε ότι η γηραιά ήπειρος θα μπορέσει να ξεπεράσει τον επερχόμενο χειμώνα, μόνο με μερικές «οικονομικές και κοινωνικές μελανιές» και χωρίς μεγάλες ζημιές – αλλά μόνο αν ο χειμώνας «δεν είναι πολύ μακρύς και δεν είναι πολύ κρύος και αν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις».

Ωστόσο, εξέφρασε μεγαλύτερη ανησυχία για τον χειμώνα 2023-2024, αναφέροντας τρεις βασικούς παράγοντες: την απουσία ρωσικού φυσικού αερίου από την Ευρώπη, την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και τις αυστηρότερες συνθήκες στις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Τα επόμενα χρόνια, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις ασταθείς και υψηλές τιμές ενέργειας και πρέπει να βρούμε λύσεις», δήλωσε. «Αλλά για να είμαστε πολύ ειλικρινείς, ο φετινός χειμώνας είναι δύσκολος και ο επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολος».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια