Ενέργεια: Το πλαφόν χωρίζει την ΕΕ σε δύο στρατόπεδα

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για τη (μη) συμφωνία των υπουργών Ενέργειας σχετικά με το πλαφόν στην ανώτατη τιμή φυσικού αερίου

Ενέργεια: Το πλαφόν χωρίζει την ΕΕ σε δύο στρατόπεδα

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας δεν κατέληξαν χθες, Τρίτη, σε οριστική συμφωνία σχετικά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. «Πλαφόν θα έρθει, άγνωστη παραμένει όμως ακόμη η ανώτατη τιμή του», γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ξεκαθαρίζοντας πως «Έχει υπάρξει συμφωνία όσον αφορά ορισμένες λεπτομέρειες και ζητήματα που αφορούν το ανώτατο όριο της τιμής. Ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές το ύψος της».

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Κινδυνεύει με πλήγμα στις πωλήσεις μαύρου χρυσού [Γράφημα]

Δύο στρατόπεδα

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, η ΕΕ είναι χωρισμένη σε δυο στρατόπεδα: «Από τη μία πλευρά βρίσκονται η Κομισιόν μαζί με ορισμένες κυβερνήσεις, όπως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι οποίες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των παρεμβάσεων στην αγορά.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Εκτίναξη κατά 3% στις τιμές του πετρελαίου

Η Κομισιόν παρουσίασε πριν από τρεις εβδομάδες και μετά από αρκετούς δισταγμούς προτάσεις σχετικά με το ανώτατο όριο – ένας διορθωτικός μηχανισμός στις τιμές της ενέργειας με τόσο προσεκτικές διατυπώσεις, ώστε η ενεργοποίησή του να είναι εφικτή μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις (…) Και από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία των κρατών, συμπεριλαμβανομένης Ιταλίας και Πολωνίας, η οποία απαιτεί την εισαγωγή ενός ανώτατου ορίου με στόχο να διατηρηθεί υπό έλεγχο το ενεργειακό κόστος. Οι κυβερνήσεις αυτές θεώρησαν πως η πρόταση της Κομισιόν ήταν ένα κακόγουστο αστείο και επιδιώκουν την αυστηροποίηση των προτάσεων πριν γίνουν δεκτές – προς απογοήτευση των σκεπτικιστών, όπως του Πράσινου Γερμανού υπουργού Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Έλληνας συνάδελφος του Χάμπεκ, Κωνσταντίνος Στρέκας, επέλεξε ξεκάθαρα λόγια για να τοποθετηθεί για το ζήτημα: «Η ΕΕ συζητά το θέμα εδώ και καιρό και οι συζητήσεις αυτές πρέπει τώρα να αποδώσουν, δηλαδή να αποφασιστεί η ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου».

Πηγή Deutsche Welle

Περισσότερα από ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο