Κέρδη που ξεπερνάνε τα 2 δολάρια το βαρέλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου λόγω της ανησυχίας για την προσφορά, καθώς έκλεισε ένας βασικός αγωγός που τροφοδοτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία απείλησε με μείωση της παραγωγής

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωναν άνοδο κατά 2,01 δολάρια ή 2,6% και διαμορφώθηκαν στα 78,11 δολάρια το βαρέλι. Τα futures του West Texas Intermediate κέρδιανε 2,40 δολάρια ή 3,4% και ανήλθαν στα 73,42 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Νευρικότητα και μικτά πρόσημα

Την περασμένη εβδομάδα, το Brent και το WTI υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι μια πιθανή παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να πλήξει τη ζήτηση πετρελαίου.

H διακοπή λειτουργία του αγωγού Keystone

Το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς αργού πετρελαίου Keystone της TC Energy Corp από τον Καναδά προς τις ΗΠΑ άλλαξε το κλίμα και οδηγεί σε άνοδο τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Οι traders ανησυχούν για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για τον καθαρισμό και την επανεκκίνηση του πετρελαιαγωγού Keystone μετά τη διαρροή περισσότερων από 14.000 βαρελιών πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη διαρροή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Η TC Energy έκλεισε τον αγωγό μετά την ανακάλυψη της διαρροής αργά την περασμένη Τετάρτη στο Κάνσας. Η εταιρεία δήλωσε στους αξιωματούχους της κομητείας Ουάσιγκτον του Κάνσας ότι δεν έχει ακόμη προσδιορίσει την αιτία και ότι πραγματοποιούσε εκσκαφές γύρω από τη γραμμή Keystone.

Η διακοπή λειτουργίας αναμένεται να συρρικνώσει τις προμήθειες στον κόμβο αποθήκευσης Cushing, στην Οκλαχόμα, και σημείο παράδοσης για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου WTI.

Οι εκτιμήσεις της ΒofA

Πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι εκτιμά ότι θα κινηθεί η  Bank of America Global Research, άνοδο που θα τροφοδοτήσει η στροφή της Fed σε μια πιο ήπια νομισματική πολιτική αλλά και το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, συνέχισε να χαλαρώνει την αυστηρή πολιτική της για μηδενικό Covid, αν και οι δρόμοι στην πρωτεύουσα Πεκίνο παρέμειναν ήσυχοι και πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Οι αγορές πετρελαίου θα παραμείνουν πιθανότατα ευμετάβλητες βραχυπρόθεσμα εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει στη ρωσική παραγωγή η απαγόρευση της ΕΕ, τα πρωτοσέλιδα σχετικά με την πολιτική COVID της Κίνας και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», ανέφεραν οι αναλυτές της UBS.

Η απάντηση της Ρωσίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή και θα αρνηθεί να πουλήσει πετρέλαιο σε οποιαδήποτε χώρα επιβάλλει «ηλίθιο» ανώτατο όριο τιμών στις ρωσικές εξαγωγές.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε επίσης την Κυριακή ότι τα μέτρα για την επιβολή ανώτατων τιμών δεν έχουν ακόμη σαφή αποτελέσματα.

Ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που περιμένουν να περάσουν από τα στενά του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης μειώθηκε τη Δευτέρα, δείχνοντας μια χαλάρωση της πρόσφατης αύξησης της κίνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης