Η ARM δεν πρόκειται να πουλήσει την τελευταία και πλέον προηγμένη σειρά μικροτσίπ Neoverse V στον κινεζικό κολοσσό της τεχνολογίας και του διαδικτύου Alibaba, μετά τελευταίες κοινές αποφάσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η απόφαση της εταιρείας ουσιαστικά υπακούει στις τελευταίες αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης να διακόψει τις εξαγωγές προηγμένων μικροτσίπ σε Κίνα και Ρωσία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικές εφαρμογές.

Διαβάστε επίσης: Πόσο εύκολα η Κίνα μπορεί να «στήσει» βιομηχανία ημιαγωγών

Τα… προϊόντα της ARM

Η βρετανική ARM, ιδιοκτησίας της ιαπωνικής Softbank, σύμφωνα με τους Financial Times, θεώρησε ότι η σειρά επεξεργαστών Neoverse V θα μπορούσε να υπαχθεί στην κατηγορία των υψηλών επιδόσεων μικροτσίπ, γεγονός που θα εμπόδιζε την εξαγωγή τους, σύμφωνα με τους τελευταίους κανονισμούς.

Ενδεχομένως πρόκειται για την πρώτη φορά που η ARM αποφασίζει να μην πουλήσει κάποια από τα πιο προηγμένα μοντέλα της στην Κίνα.

Τα μοντέλα της ARM χρησιμοποιούν την προηγμένη αρχιτεκτονική RISC που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μικροτσίπ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία ευρεία γκάμα εφαρμογών, από «έξυπνα» ρολόγια μέχρι υπέρ-υπολογιστές.

Διαβάστε επίσης: Στον ΠΟΕ η Κίνα κατά των ΗΠΑ για τον «πόλεμο των μικροτσίπ»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ARM δεν κατασκευάζει η ίδια επεξεργαστές. Αντίθετα, πουλάει τα σχέδια σε κατασκευαστές όπως οι TSMC και Samsung.

Στη «μαύρη λίστα» μια ακόμα κινεζική εταιρεία

Σε άλλο άρθρο τους οι Financial Times σημειώνουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενέταξε στις αρχές της εβδομάδας και την κινεζική βιομηχανία κατασκευής μικροτσίπ YMTC στη «μαύρη λίστα», καθώς η εταιρεία φέρεται να παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία προμηθεύοντας την επίσης κινεζική Huawei με τσίπ μνήμης.

Η αμερικανική κυβέρνηση μέχρι πρότινος χαρακτήριζε την συγκεκριμένη εταιρεία ως «ανεπιβεβαίωτη», εννοώντας ότι η YMTC «δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει ελέγχους για να επιβεβαιώσει ότι η τεχνολογία δεν χρησιμοποιήθηκε παράνομα».

Συνολικά, τριάντα κινεζικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της YMTC είχαν χρονικό περιθώριο 60 ημερών να συμμορφωθούν ώστε να αποφύγουν την ένταξή τους στη λίστα με τους περιορισμούς στις εξαγωγές. Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους «ελέγχους» πλέον τους επιτρέπει και η κινεζική κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και όλες οι εταιρείες συμμορφώνονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία