Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε να παραμείνει τουλάχιστον στα χθεσινά επίπεδα υψηλότερα δηλαδή των 920 μονάδων, εντέλει το Χρηματιστήριο Αθηνών παραδόθηκε στις πιέσεις εκ των έξω. Αποτέλεσμα όχι μόνο να καταγράψει απώλειες αλλά και να απωλέσει τις 920 μονάδες.

Έως το μεσημέρι το ελληνικό χρηματιστήριο συντηρούταν ασθμαίνοντας ελάχιστα υψηλότερα του μηδενός, ωστόσο μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ και την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, έκανε μεταβολή και πέρασε σε αρνητικό έδαφος.

Οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ δέχονται κλυδωνισμούς, καθώς δεν είναι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης που αποφάσισαν σήμερα και χθες αντίστοιχα (όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας σήμερα), είναι η ρητορική των επικεφαλής τους. Τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο Τζερόμ Πάουελ φρόντισαν να είναι σαφείς ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν αυξάνουν τα επιτόκια για αρκετό καιρό ακόμη. Η διατήρηση της στάσης από τις κεντρικές τράπεζες με αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων αναζωπύρωσε τους φόβους για τον ερχομό οικονομικής ύφεσης.

Άλλωστε στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ σήμερα ανέφερε ότι αναμένει ήπια και βραχύβια μεν ύφεση δε στην Ευρωζώνη το τρέχον και το α΄ τρίμηνο του 2023.

Η σημερινή συνεδρίαση

Ο Γενικός Δείκτης με την υποχώρησή του της τάξεως του 0,71% έπεσε στις 917,1 μονάδες, έξι μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με χθες. Το υψηλό ημέρας σημειώθηκε στις 925,85 μονάδες και το χαμηλό στις 915,25 μονάδες. Ο τζίρος άγγιξε τα 55 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 30,1 εκατ. μετοχές.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης απώλεσε 0,73% και ο Mid Cap 0,84%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 1,18%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (+0,82%), του ΟΠΑΠ (+0,60%) και της Motor Oil (+0,57%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Σαράντης (-2,99%), της Viohalco (-2,92%), της Alpha Bank (-2,41%), Coca Cola HBC (-2,14%) και της Jumbo (-1,69%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η MIG και η Alpha Bank διακινώντας 17.205.328 και 3.832.473 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΠΑΠ με 8,19 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 7,28 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 39 μετοχές, 61 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών