Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε να παραμείνει τουλάχιστον στα χθεσινά επίπεδα υψηλότερα δηλαδή των 920 μονάδων, εντέλει το Χρηματιστήριο Αθηνών παραδόθηκε στις πιέσεις εκ των έξω. Αποτέλεσμα όχι μόνο να καταγράψει απώλειες αλλά και να απωλέσει τις 920 μονάδες.
Έως το μεσημέρι το ελληνικό χρηματιστήριο συντηρούταν ασθμαίνοντας ελάχιστα υψηλότερα του μηδενός, ωστόσο μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ και την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, έκανε μεταβολή και πέρασε σε αρνητικό έδαφος.
Οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ δέχονται κλυδωνισμούς, καθώς δεν είναι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης που αποφάσισαν σήμερα και χθες αντίστοιχα (όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας σήμερα), είναι η ρητορική των επικεφαλής τους. Τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο Τζερόμ Πάουελ φρόντισαν να είναι σαφείς ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν αυξάνουν τα επιτόκια για αρκετό καιρό ακόμη. Η διατήρηση της στάσης από τις κεντρικές τράπεζες με αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων αναζωπύρωσε τους φόβους για τον ερχομό οικονομικής ύφεσης.
Άλλωστε στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ σήμερα ανέφερε ότι αναμένει ήπια και βραχύβια μεν ύφεση δε στην Ευρωζώνη το τρέχον και το α΄ τρίμηνο του 2023.
Η σημερινή συνεδρίαση
Ο Γενικός Δείκτης με την υποχώρησή του της τάξεως του 0,71% έπεσε στις 917,1 μονάδες, έξι μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με χθες. Το υψηλό ημέρας σημειώθηκε στις 925,85 μονάδες και το χαμηλό στις 915,25 μονάδες. Ο τζίρος άγγιξε τα 55 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 30,1 εκατ. μετοχές.
Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης απώλεσε 0,73% και ο Mid Cap 0,84%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 1,18%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (+0,82%), του ΟΠΑΠ (+0,60%) και της Motor Oil (+0,57%).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Σαράντης (-2,99%), της Viohalco (-2,92%), της Alpha Bank (-2,41%), Coca Cola HBC (-2,14%) και της Jumbo (-1,69%).
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η MIG και η Alpha Bank διακινώντας 17.205.328 και 3.832.473 μετοχές, αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΠΑΠ με 8,19 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 7,28 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν 39 μετοχές, 61 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές.
Latest News
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών