Μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησής τους, ανακοινώνοντας μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης (τελευταίας για το 2022) αύξηση της τάξεως των 50 μονάδων βάσεως. Η ΕΚΤ έτσι αφενός ακολούθησε το χθεσινό παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ η οποία ανακοίνωσε επίσης επιτοκιακή αύξηση 0,50% διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 4,25%-4,50%, αφετέρου δεν επιφύλασσε κάποια έκπληξη, καθώς οι χρηματαγορές είχαν προεξοφλήσει το εύρος που ανακοινώθηκε σήμερα. Παράλληλα σηματοδότησε την έναρξη της ποσοτικής σύσφιγξης καθώς από τον ερχόμενο Μάρτιο η ΕΚΤ θα συρρικνώνει τον ισολογισμό της κατά 15 δισ. ευρώ μηνιαίως, καθώς δεν θα επανεπενδύει τα ομόλογα της αξία αυτής που ωριμάζουν.

Έτσι μετά τη σημερινή απόφαση, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται στο 2% από 1,50%, αυτό των πράξεων κύριας χρηματοδότησης στο 2,50% και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 2,75%. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ΕΚΤ θα προχωρήσει με περαιτέρω αυξήσεις καθώς αναθεωρούνται ανοδικά οι προοπτικές για τον πληθωρισμό. «Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά με σταθερό ρυθμό για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι αρκετά περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», αναφέρει η ανακοίνωση. Πλέον η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερα του στόχου της στο 2%, καθώς πλέον αναμένει ότι φέτος θα κλείσει στο 8,4%, το 2023 στο 6,3%, το 2024 στο 3,4% και ένα χρόνο αργότερα το 2025 στο 2,3%.

Διαβάστε επίσης – ΕΚΤ: Αναδίπλωση για υψηλότερο πληθωρισμό και το 2025

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, με τη Fed να είχε προχωρήσει σε επιτοκιακές αυξήσεις αυτού του εύρους τέσσερις συναπτές φορές. Πλέον με τις δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο να αφήνουν τις επιθετικές αυξήσεις είναι πολύ πιθανό να έχει κλείσει ο κύκλος της επιθετικής σύσφιγξης των νομισματικών πολιτικών και να έχει ανοίξει αυτός της επιβράδυνσης του ρυθμού αυξήσεων των επιτοκίων.

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο συντεταγμένα έχουν επιδοθεί σε σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής, καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός τις αναγκάζει να αποσύρουν την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική που υιοθέτησαν προκειμένου να προστατέψουν τις οικονομίες από τη πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα ομόλογα και η έναρξη της ποσοτικής σύσφιγξης

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατέληξαν και στον οριστικό ρυθμό συρρίκνωσης των επανεπενδύσεων των ομολόγων τα οποία διακρατεί η ΕΚΤ και φθάνουν στη λήξη τους, ενώ αποκάλυψαν και το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα αρχίσει η ποσοτική σύσφιγξη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έως τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου η ΕΚΤ θα επανεπενδύει τα ομόλογα που έχουν αγορασθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΡ. Στη συνέχεια ο ρυθμός των επανεπενδύσεων θα μειωθεί «καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση των τίτλων που ωριμάζουν. Η μείωση θα διαμορφωθεί σε 15 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του 2023 και στη συνέχεια ο ρυθμός θα καθορίζεται με την πάροδο του χρόνου».

Διαβάστε επίσης: Federal Reserve: Aύξησε τα επιτόκια σε υψηλά 15ετίας

Η οικονομία της Ευρωζώνης και η ύφεση

Απότομη επβράδυνση αναμένουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ότι θα σημειώσει η οικονομία της Ευρωζώνης το 2023, καθώς από το φετινό 3,4% θα τρέξει με ρυθμό μόλις 0,5% του χρόνου. Η ΕΚΤ προειδοποιεί για συρρίκνωση της οικονομίας το τρίμηνο που διανύουμε και το α΄ τρίμηνο του 2023, ωστόσο όπως επισημαίνεται θα είναι ήπια και μικρής διάρκειας.

«Η οικονομία της ζώνης του ευρώ μπορεί να συρρικνωθεί το τρέχον τρίμηνο και το επόμενο τρίμηνο, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της υψηλής αβεβαιότητας, της εξασθένησης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, η ύφεση θα είναι σχετικά βραχύβια και ήπια. Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι υποτονική το επόμενο έτος και έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Πέραν του βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, η ανάπτυξη αναμένεται, βάσει των προβλέψεων, να ανακάμψει καθώς οι τρέχοντες αντίρροποι παράγοντες θα εξασθενούν. Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, η οικονομία θα αναπτυχθεί πλέον με ρυθμό 3,4% το 2022, 0,5% το 2023, 1,9% το 2024 και 1,8% το 2025», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως