Στον στόχο της διασφάλισης των μέτρων στήριξης, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανακούφιση των πολιτών που βάλλονται από την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού, και στην ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας και των αναπτυξιακών προοπτικών που έχει επιτύχει η χώρα τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Ταραντίλης, αφού υπογράμμισε την ιδιαίτερη πολιτική σημασία του φετινού προϋπολογισμού, του πρώτου μετά το 2010 που ψηφίζεται εκτός πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας και με τον οποίο επισφραγίζεται μια τετραετής αναπτυξιακή οικονομική πολιτική, ανέλυσε τους βασικούς άξονες στους οποίους αυτός κινείται.

Διαβάστε επίσης: «Κυριάκο δώστα όλα»: Αυτά θα είναι τα μέτρα – ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οι τέσσερις άξονες

1ος Άξονας: Λήψη μέτρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

2ος Άξονας: Δημοσιονομικές παρεμβάσεις που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, όπως η μόνιμη πλέον μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα.

3ος Άξονας: Υλοποίηση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ύψους 15,4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

4ος Άξονας: Αύξηση των πιστώσεων για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια, με πρόβλεψη δαπανών για αγορές οπλικών συστημάτων συνολικού ύψους 5,8 δισ. ευρώ τη διετία 2022 – 2023.

«Αξιοσημείωτες οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας»

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στην εξαιρετικά ασταθή διεθνή οικονομική συγκυρία και στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για τους πολίτες, τόνισε, ωστόσο, ότι οι αντοχές που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία είναι αξιοσημείωτες, ως αποτέλεσμα και της πρωτοφανούς κρατικής οικονομικής ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κλείνοντας, ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 είναι το επιστέγασμα μίας συνεπούς δημοσιονομικής στρατηγικής, που παγιώνει την επιστροφή της χώρας σε περιβάλλον σταθερότητας και δημιουργεί συνθήκες αισιοδοξίας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Πρώτοι στα social media, ουραγοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία |

Η σχέση των Ελλήνων με τις ψηφιακές τεχνολογίες - Τα social media και οι τραπεζικές συναλλαγές

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;