Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, στο πλαίσιο συναντήσεων με σκοπό τόσο την ανάδειξη του ερευνητικού έργου υψηλής προστιθέμενης αξίας που υλοποιείται στη χώρα μας, όσο και την καταγραφή των προβληματισμών και των προτάσεων των ίδιων των ερευνητών και ερευνητριών για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος τεχνολογικής καινοτομίας.

Κατά την επίσκεψή του στο ΙΤΕ, ο κ. Ταραντίλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς για θέματα αξιοποίησης της έρευνας και ενίσχυσης της καινοτομίας με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, καθηγητή Νεκτάριο Ταβερναράκη, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, διευθυντές των Ινστιτούτων του ΙΤΕ (σε Ηράκλειο, Πάτρα και Ιωάννινα) και διευθυντές Ειδικών Δομών. Επιπλέον, ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και ξεναγήθηκε στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, όπου συνομίλησε με ερευνητές και ερευνήτριες που έχουν ιδρύσει νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογικής καινοτομίας σε πεδία, όπως η βιοτεχνολογία, η επιστήμη των υλικών, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε επίσης – Χρ. Ταραντίλης: Μεγάλες οι δυνατότητες για επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας των ελληνικών πανεπιστημίων

Ο κ. Ταραντίλης επισκέφθηκε, επίσης, τα εργαστήρια των Ινστιτούτων Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Πληροφορικής, Υπολογιστικών Μαθηματικών, Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, καθώς και τις εγκαταστάσεις του προγράμματος Ambient Intelligence, όπου – όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση – παρατήρησε «το πολύ υψηλό επίπεδο της τεχνογνωσίας αλλά και επιστημονικού ήθους που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο δυναμικό, οδηγώντας σε εντυπωσιακά ερευνητικά αποτελέσματα με θετικό κοινωνικό πρόσημο». Τόνισε, ακόμη, πως τα συμπεράσματα της επίσκεψης και των συναντήσεων που είχε θα μεταφερθούν θεσμικά στο ελληνικό Κοινοβούλιο μέσω της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, πέρα από την επιστημονική περιέργεια, είναι σημαντικό «η δημιουργικότητα και η αριστεία στην έρευνα να μετουσιώνεται σε ανθρωποκεντρική καινοτομία για τις ανάγκες της κοινωνίας». «Λειτουργώντας στη διεπιφάνεια που ορίζει η επιστήμη, η κοινωνία, η οικονομία και ο πολιτισμός, έγινε φανερό ότι το ΙΤΕ προωθεί την Έρευνα και την Καινοτομία για τον άνθρωπο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia