Δύο ερωτήματα θα απευθύνονται στον Νίκο Ανδρουλάκη κατά την διάρκεια των γιορτών: τι συνέβη με την Εύα Καϊλή και με ποιον θέλει να συγκυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και σε αυτά τα δύο επιχείρησε να απαντήσει την Παρασκευή, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ενόψει της τοποθέτησης των αρχηγών στην Ολομέλεια, όπου το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει ο Μιχάλης Κατρίνης.

Το θέμα Καϊλή και η μετεκλογική τακτική είναι τα δύο σημεία για τα οποία η Χαριλάου Τρικούπη δέχεται πυρά κριτικής, εκτός αλλά και εντός κόμματος. Αφενός, για τον ισχυρισμό περί «Δούρειου Ιππου» που έκανε για την Εύα Καϊλή και αφετέρου την φράση «προοδευτική κυβέρνηση, με τη ΝΔ στην αντιπολίτευση», που το Μέγαρο Μαξίμου εξέλαβε ως πρόσκληση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Qatargate – Η «παρέα» των 6 και οι ΜΚΟ

Για τον «Δούρειο Ιππο», ο Ανδρουλάκης εξήγησε πως με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε την εργαλειοποίησή της Εύας Καϊλή από την κυβέρνηση στην υπόθεση των υποκλοπών, ωστόσο δεν είπε ποτέ πως η ΝΔ καθοδήγησε τις πράξεις της όσον αφορά την υπόθεση του Κατάρ. Διαχωρίζοντας τις δύο υποθέσεις, ο Ανδρουλάκης επιχείρησε να εξηγήσει πως η Καϊλή διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ για μια ποινική και ηθική υπόθεση, ενώ η πολιτική της απόσταση από την Χαριλάου Τρικούπη αποτελούσε μια ξέχωρη, διαφορετική κατάσταση.

«Όσο αλήθεια είναι ότι η κ. Καϊλή ανήκε έως την Παρασκευή το απόγευμα στο ΠΑΣΟΚ, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι λειτούργησε σε απόλυτη σύμπλευση με τη ΝΔ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Μέγαρο Μαξίμου τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Δεν ξέρω γιατί ερεθίζονται στη ΝΔ από αυτές τις αλήθειες», ανέφερε και ο Δημήτρης Μάντζος (ΕΡΤ), απαντώντας στα λεγόμενα του Γιάννη Οικονόμου.

Ισχυρή εντολή ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης

Η αυτόνομη πορεία προς τις εκλογές

Με τη φράση «όσο ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην καρέκλα της εξουσίας», ο Ανδρουλάκης διευκρίνισε και την τακτική της αυτόνομης πορείας της παράταξής του.

Προανήγγειλε πως το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, με προγραμματική συμφωνία, η οποία προφανώς θα περιέχει και όρους από την πασοκική πλευρά -δεν αποκλείεται, μάλιστα, με βάση όλα όσα μέχρι στιγμής έχουν ειπωθεί από το πασοκικό στρατόπεδο, αυτοί να περιέχουν και το πρόσωπο του πρωθυπουργού. «Δεν θα κρυφτεί κανείς πίσω από οποιοδήποτε άλλοθι. Εάν η επιλογή του λαού είναι να μην υπάρχει αυτοδυναμία, θα συζητήσετε επί των θέσεων που θα προτείνουμε», ανέφερε, στο ίδιο μήκος κύματος, από το βήμα της Βουλής ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ανδρουλάκης εμφάνισε μια γραμμή «διμέτωπου» απέναντι στους δύο, η οποία θα είναι και γραμμή άμυνας από εδώ και πέρα απέναντι στις επιθέσεις της ΝΔ και τις επιθέσεις φιλίας από τον ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος μέχρι στιγμής κρατάει συγκρατημένα θετική στάση απέναντι στις κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, παρά την κριτική για καθυστέρηση, γνωρίζοντας πως αυτή η τακτική είναι ενδεχομένως πιο συμφέρουσα από τις μετωπικές επιθέσεις.

Θα είναι η τακτική πετυχημένη; Στην Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν και τα πρώτα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που θα μετρούν τον απόηχο του Qatargate και της φερόμενης εμπλοκής της Εύας Καϊλή, ώστε να δουν πόση είναι η ζημιά που έχει γίνει από πιθανή ταύτιση των δικών της πράξεων με το κόμμα και να αξιολογήσουν τον χειρισμό που έγινε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους