Ανοδικά ολοκλήρωσαν στην πλειοψηφία τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη σημερινή εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα η οποία είναι και η τελευταία πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων. Μετά από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις στις οποίες κατέγραψαν απώλειες, σήμερα τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης οι μικρού εύρους μεταβολές των κύριων χρηματιστηριακών δεικτών και η περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε εορταστικό κλίμα και να απουσιάζουν από τις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο της τάξεως του 0,27% με τον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου να ξεχωρίζει εκ των κυριοτέρων με άνοδο περί του 1,7%, ενώ από σχετικά μακρινή απόσταση και άνοδο σχεδόν 0,7% ακολούθησε ο ασφαλιστικός κλάδος.

Από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια, αυτό του Λονδίνου έκλεισε υψηλότερα κατά 0,40%, της Φρανκφούρτης προσέθεσε 0,36%, του Παρισιού παρουσίασε κέρδη της τάξεως του 0,32%, ενώ αυτό του Μιλάνου οριακά έκλεισε χαμηλότερα του μηδενός (-0,02%).

Οι ευρωπαϊκές αγορές έρχονται από μία εβδομάδα κατά την οποία τους επενδυτικούς κύκλους κατέκλυσε ένα κύμα πανικού για τον ερχομό ύφεσης. Δεν ήταν η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που πυροδότησε αυτούς τους φόβους, όσο οι εξαγγελίες για περαιτέρω ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις «σημαντικές και με σταθερό ρυθμό», όπως ανέφερε η ανακοίνωση μετά το πέρας της συνεδρίασης και επανέλαβε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Επιτόκια: Πιο σταδιακή αλλά συνολικά μεγαλύτερη αύξηση από ΕΚΤ και Fed

Μια ημέρα πριν (την περασμένη Τετάρτη) η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ακριβώς τα ίδια. Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και περαιτέρω αυξήσεις το επόμενο διάστημα.

Οι ανακοινώσεις αυτές από τις δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο σκιαγραφεί ένα οικονομικό περιβάλλον στο οποίο το κόστος δανεισμού θα αυξάνεται και σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό θα περιορίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές