Συγκρατημένα ανοδικά κινούνται στο ξεκίνημα της εβδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά από μια εβδομάδα απωλειών, καθώς τα μηνύματα από τις κεντρικές τράπεζες δείχνουν περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής το 2023.

Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,5% νωρίς το πρωί, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημείωναν άνοδο μέχρι 2,5%.

Ο Dax  διαγράφει ανοδική πορεία στο +0,62%, ο γενικός δείκτης το γαλλικού χρηματιστηρίου στο +0,77%, ενώ ο FTSE σημειώνει αυτή την ώρα άνοδο 0,51%.

Την προηγούμενη εβδομάδα, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο από 1,5% σε 2% την Πέμπτη ανακοινώνοντας ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν «σημαντικά με σταθερό ρυθμό».

Η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, αυξάνοντας επίσης τα βασικά τους επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, το ίδιο και η Fed, με τον  Τζερόμ Πάουελ να διαμηνύει ότι οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό δεν έχουν τελειώσει.  Το κλίμα αυτό οδήγησε σε δύο πτωτικά σερί τον Stoxx 600, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά blue chip να βρεθούν κοντά σε χαμηλό πέντε εβδομάδων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές