Από την αναστάτωση στην αγορά ενέργειας που επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος του 2022, οι ΗΠΑ ήταν από τις χώρες οι οποίες επωφελήθηκαν. Όπως αναφέρει με δημοσίευμά της η εφημερίδα The New York Times, η κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να απελευθερώσει ένα μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου (έως το τέλος του μήνα) της απέφερε έσοδα της τάξεως των 4 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι ΗΠΑ πούλησαν 180 εκατ. βαρέλια αργού με μια μέση τιμή της τάξεως των 96,25 δολαρίων το βαρέλι, όταν σήμερα η τιμή του διαπραγματεύεται πέριξ των 75 δολαρίων το βαρέλι.

Στο μεταξύ η τιμή των αποθεμάτων που είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν τον επόμενο μήνα βρίσκεται 40% χαμηλότερα σε σχέση με την κορύφωσή της στη χρονιά.

Πετρέλαιο: Ανοδος τιμών λόγω ανάκαμψης ζήτησης στην Κίνα και επαναγοράς αποθεμάτων στις ΗΠΑ

Αν και η απόφαση του Λευκού Οίκου επικρίθηκε εντονότατα τον Μάρτιο όταν και ανακοινώθηκε, εντούτοις το αποτέλεσμα δείχνει να δικαιώνει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Πλέον όμως με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με το που βρίσκονταν όταν η Ουάσιγκτον πουλούσε τα αποθέματά της, πολλαπλασιάζονται οι φωνές που θέλουν η κυβέρνηση να αρχίσει να αγοράζει ξανά πετρέλαιο σε αυτά τα επίπεδα των τιμών προκειμένου να αποκαταστήσει τα στρατηγικά της αποθέματα.

Ο Λευκός Οίκος ωστόσο δείχνει να μην ανησυχεί. Τα εναπομείναντα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου ανέρχονται σε 382 εκατ. βαρέλια, όταν στις αρχές του έτους είχαν φθάσει τα 593 εκατ. βαρέλια. Επίπεδο το οποίο είναι αρκετά πιο μακριά από το ιστορικό υψηλό των 727 εκατ. βαρελιών το 2009.

Η φετινή απελευθέρωση είναι η μεγαλύτερη από τότε που άρχισε η δημιουργία των στρατηγικών αποθεμάτων του ορυκτού καυσίμου έπειτα από το εμπάργκο στο πετρέλαιο των χωρών του Κόλπου το 1973 και 1974.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια