Τα μετρητά εξακολουθούν να είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέσο πληρωμής στα σημεία πώλησης, αλλά το μερίδιό τους μειώνεται σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη σχετικά με τους τρόπους πληρωμής των καταναλωτών στη ζώνη του ευρώ, που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τα μετρητά χρησιμοποιήθηκαν για το 59% των συναλλαγών στα σημεία πώλησης το 2022, έναντι 72% το 2019. Είναι το μέσο πληρωμής που χρησιμοποιείται συχνότερα για πληρωμές μικρής αξίας σε καταστήματα και για συναλλαγές από άτομο σε άτομο.

Η πλειοψηφία (60%) θεωρεί επίσης σημαντικό να υπάρχουν μετρητά ως επιλογή πληρωμής.

ΕΚΤ: Μία στις 4 επιχειρήσεις προτιμούν πληρωμές σε μετρητά – Τι γίνεται στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τα μετρητά ως χρήσιμα για να παραμείνουν ενήμεροι για τις δαπάνες τους, να προστατεύσουν το απόρρητό τους και να επιτρέψουν την άμεση διευθέτηση των συναλλαγών τους. Συνολικά, οι καταναλωτές είναι ικανοποιημένοι με την πρόσβασή τους σε μετρητά, με τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών να βρίσκουν εύκολο να φτάσουν σε ένα ΑΤΜ ή σε τράπεζα για ανάληψη μετρητών στις περισσότερες χώρες.

Ηλεκτρονικές πληρωμές

Ταυτόχρονα, η τάση προς τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών έχει επιταχυνθεί με την πανδημία και η πλειοψηφία των καταναλωτών προτιμά πλέον να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές μεθόδους πληρωμής. Το μερίδιο των ηλεκτρονικών αγορών ως ποσοστό του συνόλου των καθημερινών συναλλαγών στη ζώνη του ευρώ έχει αυξηθεί σημαντικά και ανέρχεται στο 17% το 2022, από 6% το 2019.

Για αγορές σε σημείο πώλησης, το μερίδιο των πληρωμών με κάρτα έχει αυξήθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στο 34% το 2022, με τις ανέπαφες πληρωμές να αποτελούν πλέον την πλειοψηφία των πληρωμών με κάρτα. Οι κάρτες θεωρούνται πιο γρήγορες και εύχρηστες και θεωρούνται ότι μειώνουν την ανάγκη μεταφοράς μεγάλων ποσών μετρητών. Οι κάρτες είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος πληρωμής για μεγαλύτερες πληρωμές και πλέον αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο πληρωμών από τα μετρητά σε όρους αξίας.

«Η ΕΚΤ δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές παραμένουν ελεύθεροι να επιλέγουν τον τρόπο πληρωμής, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Fabio Panetta. «Βλέπουμε επιβεβαίωση της ισχυρής ζήτησης τόσο για πληρωμές σε μετρητά όσο και για ψηφιακές πληρωμές. Η δέσμευσή μας για μετρητά και η συνεχιζόμενη εργασία μας για ένα ψηφιακό ευρώ στοχεύει να διασφαλίσει ότι η πληρωμή με δημόσιο χρήμα είναι πάντα μια επιλογή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή