Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποταθεί η κυβέρνηση της Ισπανίας προκειμένου να της χορηγηθούν 94,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως έκανε γνωστό σήμερα Τρίτη η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τη Νάντια Καλβίνο τα 84 δισ. ευρώ εξ αυτών θα έχουν τη μορφή δανείων και τα υπόλοιπα 7,7 δισ. ευρώ τη μορφή επιχορηγήσεων.

Με τη Μαδρίτη να έχει λάβει ήδη 31 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην περίπτωση που η Κομισιόν δώσει την έγκρισή της στο αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης, τότε η Ισπανία θα έχει εκταμιεύσει το μεγαλύτερο μέρος των 160 δισ. ευρώ που της αναλογούν. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη χορήγηση 140 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 800 δισ. ευρώ, ωστόσο με την προσθήκη νέων προγραμμάτων εντέλει το ποσό αυξήθηκε στα 160 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση εκτιμάει ότι τα δάνεια και οι επιχορηγήσεις θα προσθέσουν κατά μέσο όρο 2,6% στο εθνικό ΑΕΠ της χρόνιας για κάθε χρονιά έως το 2031.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε υψηλότερη ανάπτυξη αυτή τη χρονιά από ότι είχαμε προβλέψει στον προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023», ανέφερε η Καλβίνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η Τράπεζα της Ισπανίας νωρίτερα σήμερα αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά τις προβλέψεις αναφορικά με την ανάπτυξη του 2022 στο 4,6%, εντούτοις στις εκτιμήσεις της για το 2023 και το 2024 αναμένει απότομη επιβράδυνση στο 1,3%

Σύμφωνα με την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών, τα ευρωπαϊκά δάνεια θα διοχετευθούν στην οικονομία μέσω κρατικών επενδυτικών οχημάτων ούτως ώστε να μην έχουν άμεσο αντίκτυπο στο όριο του δημόσιου χρέους της Ισπανίας.

Έως 15 δισ. ευρώ προορίζονται για το Επίσημο Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο το οποίο θα παρέχει πράσινη χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις. Εξ ολοκλήρου τα 7,7 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων και έως 18,6 δισ. ευρώ από τα δάνεια θα χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα, όπως η παραγωγή ημιαγωγών και το πράσινο υδρογόνο.

Η Ισπανία έχει διαθέσει 22 δισ. ευρώ από τα 31 δισ. ευρώ που έχει λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο πρόσφατη μελέτη της ΕΥ και της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων ESADE εκτιμάει ότι μόλις τα 9,3 δισ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή