Σε μεγάλη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά παγκοσμίως έχουν μετατραπεί τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, αποτέλεσμα της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της πλειοψηφίας των κεντρικών τραπεζών παγκοσμιώς.

Με την γλώσσα των αριθμών η Βραζιλία κατέχει την οδυνηρή πρώτη θέση με 11% επιτόκιο, σύμφωνα με την Fitch.

Για το 2023, οι εκτιμήσεις προβλέπουν μια μικρή μείωση στο 10%.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση με το βλέμμα στα επιτόκια

Δεύτερη θέση μεν οι ΗΠΑ αλλά με μικρό ποσοστό να επηρεάζεται

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε ορισμένες χώρες μπορεί να είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε υψηλότερα επιτόκια επειδή τα ενυπόθηκα δάνεια έχουν μικρότερες περιόδους σταθερού επιτοκίου.

Στις ΗΠΑ, το μηνιαίο κόστος των ενυπόθηκων δανείων έχει αυξηθεί κατά 720 δολάρια ή 66,1% τον τελευταίο χρόνο. Αλλά η εκτίναξη των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων μπορεί να έχει διαφορετικές συνέπειες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε χώρες όπου είναι σύνηθες να αναχρηματοδοτούνται τα ενυπόθηκα δάνεια μετά από λίγα μόλις χρόνια.

Σύμφωνα με τη Fitch, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ ήταν στο 6,8% τον Δεκέμβριο του 2022.

Επειδή όμως η μεγάλη πλειονότητα των κατόχων ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ πληρώνουν μακροπρόθεσμα σταθερά επιτόκια για 30 χρόνια, οι μηνιαίες πληρωμές πολλών νοικοκυριών δεν θα επηρεαστούν από την άνοδο των επιτοκίων.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των Αμερικανών «είχε κλείσει» επιτόκι μικρότερο ή ίσο με 3%, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματοδότησης Στέγασης, στα τέλη Ιουνίου. Μόνο το 7,2% των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν επιτόκιο υψηλότερο από 6%.

Η Fitch αναμένει ότι τα επιτόκια θα μειωθούν στο 6,5% το 2023 και στο 5,5% το 2024.

Αν και τα υψηλότερα επιτόκια δεν επηρεάζουν άμεσα πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν κλειδώσει εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων για μια μακρά σταθερή περίοδο, οι αγορές κατοικιών σε χώρες όπου τα επιτόκια στεγαστικών δανείων είναι κυρίως κυμαινόμενα ή σταθερά για σύντομες περιόδους είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Τρίτη θέση ο Καναδάς αλλά περισσότεροι ιδιοκτήτες εκτεθιμένοι

Η αγορά κατοικίας του Καναδά, η οποία επίσης γνώρισε άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρίσκεται επίσης σε ύφεση μετά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Αλλά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι Καναδοί ιδιοκτήτες ακινήτων είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στα υψηλότερα επιτόκια.

Στον Καναδά, τα στεγαστικά δάνεια είναι σταθερά μόνο για τα πρώτα πέντε χρόνια. Μετά τη λήξη της πενταετούς διάρκειας, οι δανειολήπτες πρέπει να πάρουν νέα δάνεια με βάση το ανεξόφλητο κεφάλαιο, «πληρώνοντας» την απότομη αύξηση των επιτοκίων.

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων στον Καναδά τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν στο 6,5% και αναμένεται να αυξηθούν στο 7,25% το επόμενο έτος, πριν υποχωρήσουν στο 6% το 2024.

Τέταρτο το Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με τη Fitch, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων ήταν στο 6% το 2022. Τα επιτόκια αναμένεται να μειωθούν στο 5,5% το 2023 και στο 5% το 2024.

Όπως και στον Καναδά, τα στεγαστικά δάνεια στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι γενικά σταθερά μόνο για δύο ή πέντε χρόνια.

Περίπου 4 εκατομμύρια κάτοχοι ενυπόθηκων δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι εκτεθειμένοι σε αυξήσεις των επιτοκίων κατά το επόμενο έτος,  όπως ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας στην τελευταία της έκθεση.

Στην Αυστραλία, καθώς τα επιτόκια κινούνται υψηλότερα, οι δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια που πρόκειται να λήξουν από την περίοδο σταθερής διάρκειας ετοιμάζονται για υψηλότερα έξοδα.

Πέμπτη θέση για την Αυστραλία

Οι Αυστραλοί δανειολήπτες έχουν ως επί το πλείστον στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ενυπόθηκοι δανειολήπτες στην Αυστραλία μπορούν να κλειδώσουν ένα σταθερό επιτόκιο, συνήθως μεταξύ ενός και πέντε ετών. Μετά τη λήξη της σταθερής διάρκειας, το δάνειο θα περάσει σε κυμαινόμενο επιτόκιο ή μπορεί να συνεχίσει με σταθερό αλλά διαφορετικό από το αρχικό επιτόκιο.

Στην Αυστραλία, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων ήταν στο 5,2% τον Δεκέμβριο του 2022 και αναμένεται να αυξηθούν στο 5,45% το επόμενο έτος, προτού μειωθούν στο 5,1% το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή