Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα παράσχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς του συστήματος αεράμυνας Patriot, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η ανακοίνωση ήρθε την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατευθυνόταν την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να μιλήσει στο Κογκρέσο, στο πρώτο ανακοινωμένο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από 300 ημέρες.

Space X: Συμφωνία με την Ουκρανία για την αποστολή χιλιάδων κεραιών Starlink

Οι Patriot

Η βοήθεια περιλαμβάνει τη χορήγηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την παροχή στην Ουκρανία «διευρυμένων δυνατοτήτων αεράμυνας και κρούσης ακριβείας» και επιπλέον 850 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Η σημερινή βοήθεια περιλαμβάνει για πρώτη φορά το σύστημα αεράμυνας Patriot, ικανό να καταρρίπτει πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς και αεροσκάφη σε σημαντικά μεγαλύτερα ύψη από ό,τι τα προηγουμένως παρεχόμενα συστήματα αεράμυνας», ανέφερε ο Μπλίνκεν στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι η επίσκεψή του στις ΗΠΑ είχε ως στόχο την ενίσχυση της «ανθεκτικότητας και των αμυντικών δυνατοτήτων» της Ουκρανίας εν μέσω επανειλημμένων ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των ενεργειακών υποδομών και υδάτινων αποθεμάτων της χώρας, εν μέσω χειμώνα.

Στην ομιλία του ο Ουκρανός ηγέτης αναμένεται να ζητήσει από τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στη χώρα του, ακόμη κι αφότου τον ερχόμενο Ιανουάριο οι Ρεπουμπλικανοί (οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη βοήθεια προς την Ουκρανία) ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα