Σε ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί συρρικνώθηκε η οικονομία της Βρετανίας, το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και οι επιχειρηματικές επενδύσεις κατέγραψανπολύ κακές επιδόσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη.

Ειδικότερα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) ανακοίνωσε ότι η οικονομική παραγωγή το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, μειώθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, έναντι προηγούμενης εκτίμησης που έκανε λόγο για μείωση κατά 0,2%.

Βρετανία: Η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023

Σημαντική ήταν η πτώση που καταγράφηκε στις επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες μειώθηκαν κατά 2,5% σε τριμηνιαίους όρους, σε σύγκριση με προηγούμενη πρώτη εκτίμηση για πτώση 0,5%.

Ενώ ο κυρίαρχος τομέας υπηρεσιών αναπτύχθηκε κατά 0,1% το τρίμηνο, οι μειώσεις στη μεταποίηση και τις κατασκευές παρέσυραν το ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν προς τα κάτω.

Το ONS ανέφερε ότι τα στοιχεία βάζουν τη Βρετανία στο χαμηλότερο σημείο της Ομάδας των Επτά εθνών όσον αφορά την τριμηνιαία οικονομική ανάπτυξη.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Η βρετανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023, όπως ανακοίνωσε προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, επικαλούμενος τις προβλέψεις από την υπηρεσία Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR). «Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως άλλες χώρες, βρίσκεται τώρα σε ύφεση», σύμφωνα με το OBR, δήλωσε ο Χαντ.

Η νέα πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά έρχεται να συγκριθεί με την προηγούμενη εκτίμηση του OBR που είχε δημοσιευθεί τον Μάρτιο για ανάπτυξη 1,8%.

Πιέσεις

Έκτοτε, η βρετανική οικονομία έχει δεχθεί πιέσεις από τον πληθωρισμό που τώρα ξεπερνά το 11%, την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και την πολιτική και οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η σύντομη θητεία της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας.

Το OBR προέβλεψε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2024 και κατά 2,6% το 2025, όπως δήλωσε ο Χαντ, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις για ανάπτυξη 2,1% και 1,8%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας