Νέες αυξήσεις έρχονται τόσο στο πετρέλαιο κίνησης όσο και στο θέρμανσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η αυξημένη ζήτηση για diesel κίνησης και οι διακοπές των Χριστουγέννων οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία των προκρατήσεων στους χειμερινούς προορισμούς, προδιαγράφουν μια μεγάλη έξοδο, έχουν δώσει και πάλι ώθηση στη ζήτηση για καύσιμα κίνησης.

Κατά το προηγούμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα της πτώσης του Brent, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατέγραψε βουτιά κατά 20% το τελευταίο δίμηνο και η τιμή της αμόλυβδης κατά 10%.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, όπως προκύπτει, οι πρώτες ανατιμήσεις είναι ήδη γεγονός και καταγράφονται στο πετρέλαιο κίνησης που μέσα στην τελευταία εβδομάδα οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο στην Αττική  και κινούνται κοντά στο 1,72 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται και η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης που από 1,05 ευρώ το λίτρο έχει αυξηθεί στο 1,12 ευρώ το λίτρο, κατά το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα (7 λεπτά διαφορά).

Στον αντίποδα, οι τιμές στην βενζίνη δείχνουν να έχουν «κρατούν», καθότι από 1,75 ευρώ το λίτρο στις 10 Δεκεμβρίου είναι σήμερα στο 1,77 ευρώ (2 λεπτά διαφορά).

Πετρέλαιο θέρμανσης: Παράταση της επιδότησης έως τις 31/3 αλλά με 15 λεπτά το λίτρο

Οι αναλυτές δείχνουν νέα άνοδο

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν αναμένονται νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα. Αναφέρουν επίσης ότι η τάση που δημιουργείται σήμερα είναι να κλείσει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα ανάμεσα σε βενζίνη και diesel κίνησης, ενώ η τιμή της βενζίνης στην Αττική θα προσεγγίσει εκ νέου το 1,8 ευρώ το λίτρο και το diesel σύντομα θα είναι πάνω από 1,75 ευρώ το λίτρο.

Μέχρι και 121 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να φτάσει η τιμή του πετρελαίου, όταν η αγορά της Κίνας ανοίξει πλήρως, σύμφωνα με την Standard and Poor’s.

Η βασική πρόβλεψη της S&P για τις τιμές του πετρελαίου είναι 90 δολάρια το βαρέλι για το 2023, αλλά ο Dan Yergin, αντιπρόεδρος της εταιρείας προειδοποιεί ότι υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες που απειλούν τις αγορές.

«Η βασική μας υπόθεση για το 2023 είναι 90 δολάρια για το Brent, αλλά πρέπει να εξετάσουμε και άλλες περιπτώσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της S&P, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τρεις μεγάλες αβεβαιότητες: οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η ζήτηση της Κίνας και η αντίδραση της Μόσχας στα ανώτατα όρια τιμών.

Η στάση του ΟΠΕΚ+

«Η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο έλξη στα αποθέματα πετρελαίου ήταν ένας ανοδικός παράγοντας, καθώς τα ζητήματα υποπροσφοράς μπορεί να επιδεινωθούν ξανά λόγω της επαναλειτουργίας της Κίνας (και) της αναπλήρωσης του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου από τις ΗΠΑ», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας ότι  τα μέλη του ΟΠΕΚ+  αφήνουν την πολιτική εκτός της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και πέραν από τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις τους.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, η οποία επικρίθηκε έντονα, αποδείχθηκε ότι ήταν η σωστή για τη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς και του κλάδου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης