Το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να πληρώσει η Shell σε κοινότητες στη Νιγηρία, οι οποίες επηρεάστηκαν από πολλαπλές διαρροές πετρελαιαγωγών στο Δέλτα του Νίγηρα,  όπως ανέφερε την Παρασκευή η πετρελαϊκή εταιρεία σε κοινή δήλωση της με το ολλανδικό τμήμα της οργάνωσης Friends of the Earth.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αποζημίωση είναι το αποτέλεσμα μιας ολλανδικής δικαστικής υπόθεσης, μετά από αγωγή που ασκήθηκε από τους Friends of the Earth, στην οποία η νιγηριανή θυγατρική της Shell SPDC, θεωρήθηκε  υπεύθυνη για τις πετρελαιοκηλίδες και καταδικάστηκε να πληρώσει για ζημιές στους αγρότες.

Τα χρήματα θα ωφελήσουν τις κοινότητες Oruma, Goi και Ikot Ada Udo στη Νιγηρία, που επηρεάστηκαν από τέσσερις πετρελαιοκηλίδες που σημειώθηκαν μεταξύ 2004 και 2007.

Shell: Φορολογήστε τους πλούσιους, αλλά μην παρεμβαίνετε στην αγορά ενέργειας

Αποζημιώσεις

«Ο διακανονισμός αυτός βασίζεται σε μη αποδοχή ευθύνης και διευθετεί όλες τις αξιώσεις και τερματίζει όλες τις εκκρεμείς διαφορές που σχετίζονται με τις διαρροές» ανέφερε χαρακτηριστικά η Shell και πρόσθεσε ότι ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας έχει επιβεβαιώσει ότι η SPDC έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα ανίχνευσης διαρροών στον αγωγό KCTL σε συμμόρφωση με τις εντολές του εφετείου.

Η υπόθεση κινήθηκε το 2008 από τέσσερις αγρότες και την περιβαλλοντική ομάδα Friends of the Earth, οι οποίοι διεκδικούσαν αποζημιώσεις για χαμένο εισόδημα από μολυσμένα εδάφη στην περιοχή, που αποτελεί την καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Νιγηρίας.

Μετά την τελική απόφαση του εφετείου πέρυσι, η Shell είπε ότι συνέχισε να πιστεύει ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από δολιοφθορά.

Ωστόσο, το δικαστήριο είπε ότι η Shell δεν κατάφερε να αποδείξει «πέρα από εύλογη αμφιβολία» ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από δολιοφθορά και όχι από την κακή συντήρηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τέμπη: Ευθύνες και στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου επιρρίπτει ο επιθεωρητής του ΟΣΕ – Πώς φτάσαμε στην προφυλάκισή του
Επικαιρότητα |

Ευθύνες και στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου από τον επιθεωρητή του ΟΣΕ – Πώς φτάσαμε στην προφυλάκισή του

Ο επιθεωρητής φέρεται να είπε πως ο ίδιος προτείνει το πρόγραμμα των βαρδιών, αλλά την τελική έγκριση την είχε ο διευθυντής κυκλοφορίας, που σκοτώθηκε πρόσφατα σε τροχαίο.