Επί εννιά ολόκληρα χρόνια οι αρχές της Νιγηρίας δεν είχαν πάρει «μυρωδιά» για την ύπαρξη παράνομου υποθαλάσσιου αγωγού που συνδεόταν με τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου της χώρας, μέσω του οποίου κύκλωμα λαθρεμπόρων έκλεβε τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.

Η παράνομη αυτή σύνδεση λειτουργούσε απαρατήρητη για εννέα χρόνια, όπως παραδέχτηκε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου NNPC, Μελέ Κιαρί. Η σύνδεση, μήκους 4 χιλιομέτρων, από τον εξαγωγικό τερματικό σταθμό Forcados, ο οποίος συνήθως εξάγει περίπου 250.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα μέσω θάλασσας, βρέθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής κλοπών από τον αγωγό, τις τελευταίες έξι εβδομάδες, δήλωσε ο επικεφαλής της NNPC.

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Πώς σχολιάζει η αγορά τη μεγάλη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

«Η κλοπή πετρελαίου στη χώρα συνεχίζεται για περισσότερα από 22 χρόνια, αλλά η διάσταση και ο ρυθμός που έλαβε τα τελευταία χρόνια είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείες πετρελαίου της Νιγηρίας.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ: Αμετάβλητες οι προβλέψεις για ισχυρή ζήτηση στο πετρέλαιο

Ασυνήθιστη μέθοδος κλοπής

Οι κλέφτες πετρελαίου στοχεύουν συνήθως χερσαίους αγωγούς αλλά η κατασκευή παράνομης γραμμής στον ωκεανό είναι πολύ ασυνήθιστη και υποδηλώνει μια πιο περίπλοκη κλοπής.

Η εταιρεία Forcados SPDC, τοπική θυγατρική της Shell, δεν σχολίασε το γεγονός στο Reuters.

Η Νιγηρία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου της Αφρικής, χάνει πιθανά έσοδα από περίπου 600.000 βαρέλια αργού ημερησίως, δήλωσε ο Κιαρί, είτε μέσω άμεσης κλοπής είτε μέσω της αδρανοποίησης ορισμένων κοιτασμάτων στην οποία καταφεύγουν οι εταιρείες πετρελαίου προκειμένου να μην τροφοδοτούν αγωγούς που χρησιμοποιούνται από κλέφτες.

Ιστορικό χαμηλό στις εξαγωγές

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου μειώθηκαν κάτω από το 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 1990, με αποτέλεσμα η Νιγηρία να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα σε ρευστότητα.

Οι φορτώσεις στον συγκεκριμένο τερματικό σταθμό έχουν σταματήσει αφού διαπιστώθηκε διαρροή από υποθαλάσσιο αγωγό στις 17 Ιουλίου. Η Shell δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει να επαναληφθούν οι φορτώσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή