Για ένα μικρό αλλά αναπτυσσόμενο δίκτυο χωρών, η παγκόσμια μέτρηση της οικονομικής υγείας δεν είναι πλέον κατάλληλη.

Με επικεφαλής κυρίως γυναίκες, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Νέα Ζηλανδία είναι όλες μέλη της «εταιρικής σχέσης» των κυβερνήσεων της ευημερίας. Ο συνασπισμός, ο οποίος αναμένεται να επεκταθεί τους επόμενους μήνες, στοχεύει να μεταμορφώσει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο για να προσφέρει κοινή ευημερία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μέχρι το 2040.

Αυτό σημαίνει να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι η ποσοστιαία μεταβολή στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι καλός δείκτης προόδου και, αντί αυτού, να αναδιαμορφωθεί η οικονομική πολιτική για να προσφέρει ποιότητα ζωής για όλους τους ανθρώπους σε αρμονία με το περιβάλλον.

Παίζοντας «Monopoly» στην πραγματική οικονομία

Νέο μοντέλο

«Η ανάγκη για ένα νέο οικονομικό μοντέλο δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρη», δήλωσε στο CNBC η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon. «Γι’ αυτό νομίζω ότι βλέπουμε τόσο αυξανόμενο ενδιαφέρον για την προσέγγιση της οικονομίας της ευημερίας, τόσο εδώ στη Σκωτία όσο και σε όλο τον κόσμο».

Ενθαρρύνοντας άλλους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν μια οικονομική προσέγγιση με επίκεντρο την ευημερία,ηο Sturgeon είπε ότι πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις, όπως η κλιματική έκτακτη ανάγκη , η απώλεια βιοποικιλότητας και η κρίση κόστους ζωής , «εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το τι εκτιμούμε – και για τι είναι οι οικονομίες μας στην πραγματικότητα».

«Η οικοδόμηση μιας οικονομίας ευημερίας είναι μια τεράστια πρόκληση για κάθε χώρα, ανά πάσα στιγμή, και οι τρέχουσες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε το καθιστούν πιο δύσκολο – αλλά υπογραμμίζουν επίσης γιατί πρέπει να κάνουμε αυτόν τον μετασχηματισμό επειγόντως», είπε η Sturgeon. «Έχουμε σημειώσει πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε».

Εκθεση ευημερίας

Μόνο τους τελευταίους μήνες, η Νέα Ζηλανδία δημοσίευσε την πρώτη της εθνική Έκθεση Ευημερίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε την ανάγκη στροφής προς μια οικονομία ευημερίας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία που ζητά η ευημερία να βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής ανάκαμψης.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Κόστα Ρίκα είναι μεταξύ ορισμένων από τις χώρες που συνεργάστηκαν στενά με τη σύμπραξη των κυβερνήσεων της ευημερίας τους τελευταίους μήνες και οι υποστηρικτές της «μετά-ανάπτυξης» πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να υιοθετήσουν περισσότερες χώρες το κίνημα ευημερίας . Μια μετα-αναπτυξιακή κοινωνία είναι αυτή που αντιστέκεται στο αίτημα για συνεχή οικονομική ανάπτυξη.

Στιγμή ορόσημο

Ο Dominick Stephens, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών στη Νέα Ζηλανδία, χαιρέτισε την πρώτη έκθεση ευημερίας της χώρας ως «στιγμή ορόσημο», λέγοντας ότι στοχεύει να προσφέρει στους νομοθέτες μια μεγάλη εικόνα για το πώς είναι η ζωή στο έθνος του Νότιου Ειρηνικού .

«Θέλουμε να κοιτάξουμε πέρα ​​από το ΑΕΠ για να κατανοήσουμε την πρόοδο, αλλά δεν έχουμε ένα μοναδικό μέτρο ευημερίας – επομένως πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά από δείκτες και στοιχεία για να κατανοήσουμε την πρόοδο με αυτή την ευρύτερη έννοια», είπε ο Stephens στο CNBC.

«Αυτό μας βοηθά όλους να καταλάβουμε πού τα πάει καλά η Νέα Ζηλανδία, πού υστερούμε και πώς η ευημερία βιώνεται διαφορετικά για διαφορετικούς ανθρώπους στη χώρα μας».

Μεταξύ των ευρημάτων που δημοσιεύθηκαν στις 24 Νοεμβρίου, η έκθεση υπογράμμισε το μεγάλο και αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της ευημερίας των ηλικιωμένων πολιτών και της ευημερίας των νεότερων πολιτών, με τους ηλικιωμένους πολίτες να τα πηγαίνουν καλύτερα σε μια σειρά μετρήσεων.

Τα «Όρια στην Ανάπτυξη» — 50 χρόνια μετά

Η δυναμική συγκέντρωσης για έναν μετασχηματισμό του τρέχοντος οικονομικού συστήματος έρχεται μισό αιώνα αφότου η δεξαμενή σκέψης Club of Rome δημοσίευσε την πρωτοποριακή της έκθεση « Όρια στην ανάπτυξη ».

Το βιβλίο του 1972 προειδοποιούσε ότι οι πόροι του πλανήτη δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τους εκθετικούς ρυθμούς οικονομικής και πληθυσμιακής αύξησης και επομένως θα κατέρρεαν πριν από το τέλος αυτού του αιώνα. Σε γενικές γραμμές – και μετά από μια έντονη αντίδραση στις τρομερές προβλέψεις του εκείνη την εποχή – ο κόσμος έχει ακολουθήσει το μονοπάτι που προέβλεψαν οι συγγραφείς του βιβλίου.

Ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι είπαν στο CNBC ότι ένα τελεσίγραφο από τους κορυφαίους κλιματικούς επιστήμονες του κόσμου σχετικά με τους κινδύνους υπέρβασης του 1,5 βαθμού Κελσίου της παγκόσμιας θέρμανσης – ένα εξαιρετικά σημαντικό όριο θερμοκρασίας πέρα ​​από το οποίο γίνονται πιο πιθανά επικίνδυνα σημεία ανατροπής – υπογραμμίζει την ανάγκη να τερματιστεί η εμμονή με την ανάπτυξη με κάθε κόστος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή