Project Syndicate

Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι του κόσμου πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του 2022 πείθοντας τους εαυτούς τους ότι, αν η παγκόσμια οικονομία δεν βρισκόταν ήδη σε ύφεση, επρόκειτο να πέσει σε ύφεση. Αλλά καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους, η παγκόσμια ύφεση έχει αναβληθεί για το 2023.

Σαφώς, οι αναφορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν σε ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν πρόωρες , ειδικά δεδομένου του πόσο σφιχτή είναι η αμερικανική αγορά εργασίας . Και, παρά τη σιγουριά με την οποία πολλοί διακηρύσσουν και πάλι το αναπόφευκτο μιας ύφεσης, οι πιθανότητες να συμβεί το επόμενο έτος είναι πολύ κάτω από το 100%. Όμως, λόγω των ραγδαίων αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, υπάρχει περίπου 50% πιθανότητα ύφεσης το 2023 και 75% πιθανότητα να συμβεί κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών.

Η Ευρώπη, η οποία έχει πληγεί πολύ από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, είναι πιο πιθανό να οδηγηθεί σε ύφεση, η οποία συμβατικά ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Η Κίνα, ωστόσο, φαίνεται να βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Έχει τα ίδια προβλήματα με την Ευρώπη, καθώς και έναν κλάδο ακινήτων που καταρρέει και μια αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, λόγω της πρόσφατης απόφασης της κινεζικής κυβέρνησης να ανοίξει ξανά την οικονομία χωρίς επαρκή ώθηση εμβολιασμού.

Ενώ η ανάπτυξη της Κίνας το επόμενο έτος αναμένεται να είναι πολύ πιο αργή από τον ιστορικό ρυθμό που έχει συνηθίσει τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, είναι απίθανο το ΑΕΠ της να συρρικνωθεί για δύο τρίμηνα. Εξάλλου, ακόμη και μια μείωση κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 δεν ήταν αρκετή για να προκαλέσει συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής της σε απόλυτες τιμές. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα των ελαττωμάτων στον ορισμό της ύφεσης με τον κανόνα των δύο διαδοχικών τριμήνων αρνητικής μεταβολής του ΑΕΠ.

Επιπλέον, τα τρέχοντα οικονομικά δεινά πολλών χωρών προκαλούνται από τις ίδιες τις χώρες, λόγω σφαλμάτων πολιτικής που ήταν τόσο επιβλαβή όσο και προβλέψιμα. Μεταξύ 2011 και 2021, για παράδειγμα, η Ευρώπη εμβάθυνε άσκοπα την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο , αφήνοντάς την εξαιρετικά ευάλωτη όταν το Κρεμλίνο ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ομοίως, η δρακόντεια πολιτική της Κίνας για μηδενική COVID-19 είχε υψηλό οικονομικό κόστος, ενώ η απουσία σχεδίου για τον τρόπο χαλάρωσης των περιορισμών της πανδημίας σήμαινε ότι η στρατηγική περιορισμού της Κίνας απλώς ανέβαλε τη θνησιμότητα από COVID.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, έχουν κάνει πολλά λάθη, συμπεριλαμβανομένης της πρόθυμης παραίτησης από την ηγεσία τους στη φιλελεύθερη διεθνή τάξη και αγνόησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και των εμπορικών πλαισίων που τα μέλη τους είχαν διαπραγματευτεί εδώ και πολλά χρόνια. Οι δασμοί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν λανθασμένοι, ωστόσο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει κάνει πολλά για να τους ανατρέψει . Στην πραγματικότητα, οι διατάξεις «αγοράστε αμερικανικά» στον κατά τα άλλα αξιέπαινο νόμο του για τη μείωση του πληθωρισμού παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ.

Ενώ οι αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων δεν είναι ακόμη εμφανείς, υπάρχουν ενδείξεις ότι η «φούσκα των πάντων» έχει επιτέλους σκάσει. Οι τιμές των αμερικανικών μετοχών κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 και έκτοτε έχουν πτωτική τάση. Τα ομόλογα , τα ακίνητα και τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών υποχωρούν.

Τον Ιούλιο του 2021, υποστήριξα ότι υπήρχε 90% πιθανότητα να σκάσουν οι φούσκες περιουσιακών στοιχείων που κυριαρχούσαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές.  Οι ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις –σε σχέση με μερίσματα, κέρδη ή εισοδήματα– ήταν ένας προφανής δείκτης, αν και τα πραγματικά και ακόμη και τα ονομαστικά επιτόκια ήταν μηδενικά ή αρνητικά αυτή την περίοδο πέρυσι. Ένα χαμηλό προεξοφλητικό επιτόκιο σήμαινε ότι σχεδόν οποιοδήποτε επίπεδο τιμής περιουσιακού στοιχείου θα μπορούσε να εξορθολογιστεί ως η παρούσα προεξοφλημένη αξία του μελλοντικού εισοδήματος.

Φέτος ξεκίνησε με τέσσερα είδη περιουσιακών στοιχείων που φωνάζουν πιο ξεκάθαρα: «Είμαι φούσκα»: μετοχές memes όπως η Gamestop , κρυπτονομίσματα , NFT και εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού . Καθένα ήταν καινοτόμο , αν και όχι απαραίτητα με καλό τρόπο, και όλα κατέρρευσαν μέχρι το τέλος του έτους.

Πρέπει όμως οι έμπειροι επενδυτές να δουν αυτές τις μειώσεις ως ευκαιρίες και να «αγοράσουν τη βουτιά»; Δεδομένου ότι οι τιμές των μετοχών δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στο σημείο που ήταν πριν από τρία χρόνια, την παραμονή της πανδημίας, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ενδέχεται να πέσουν περαιτέρω προτού ευθυγραμμιστούν με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τα κρυπτονομίσματα, τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως θεμελιώδη αξία.

Ενώ η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία, η επερχόμενη ύφεση πιθανότατα δεν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ύφεση, ακόμη και αν σκεφτεί κανείς ότι το κριτήριο των δύο διαδοχικών τριμήνων είναι πολύ στενό. Η παγκόσμια ανάπτυξη στη μεταπολεμική περίοδο σπάνια έχει πέσει κάτω από το μηδέν για ένα τρίμηνο, πόσο μάλλον δύο. Με αυτό το μέτρο, οι σοβαρές πτώσεις που προκλήθηκαν από το πετρελαϊκό σοκ του 1974 και του 1981 δεν χαρακτηρίζονται ως παγκόσμια ύφεση. Ακόμη και σε περιόδους φαινομενικής ύφεσης, η θετική ανάπτυξη μεταξύ των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών τείνει να υπερισχύει της αρνητικής ανάπτυξης των προηγμένων οικονομιών, οι δύο αξιοσημείωτες εξαιρέσεις είναι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η κρίση του 2020 COVID-19. Ενώ ο ΟΟΣΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα πέσει στο 2,2-2,7% το 2023 , από 6,1% το 2021, εξακολουθεί να είναι απίθανο για την παγκόσμια οικονομία να συρρικνωθεί για συνεχόμενα τρίμηνα.

Ακόμη και αν υιοθετήσουμε λιγότερο αυστηρά μέτρα για τον ορισμό μιας παγκόσμιας ύφεσης, όπως η μείωση της αύξησης του ΑΕΠ κάτω από το 2,5%, μια παγκόσμια ύφεση του 2023 δεν είναι σχεδόν προκαθορισμένη. Είναι δυνατόν; Φυσικά. Αλλά μπορεί επίσης να αποφευχθεί εντελώς.

Ο Jeffrey Frankel, Καθηγητής Σχηματισμού Κεφαλαίου και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, υπηρέτησε στο παρελθόν ως μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Προέδρου Μπιλ Κλίντον. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts