Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι θα τερματίσει την καραντίνα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες στις 8 Ιανουαρίου – συμβολίζοντας το τέλος της πολιτικής μηδενικού Covid που εφαρμόζει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Oι δείκτες

Ο  Shanghai Composite αυξήθηκε κατά 0,99% και ο Shenzhen Component κέρδισε 1,16%, ενώ οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ήταν κλειστές για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,16% στις 26.447,87 μονάδες και ο Topix κέρδισε 0,4% στις 1.910,15 μονάδες, καθώς η χώρα είδε τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται για 9ο συνεχή μήνα με αιχμή τον τουρισμό. Ο Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε 0,68% στις 2.332,79 μονάδες και ο Kosdaq σκαρφάλωσε 1,37% στις 704,19 μονάδεςΗ Κίνα υποβάθμισε επίσης την πανδημία Covid σε μια λιγότερο αυστηρή κατηγορία, του Β, από το σημερινό ανώτατο επίπεδο της κατηγορίας Α. Την ίδια ώρα, οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ιαπωνία από την ηπειρωτική Κίνα θα πρέπει να υποβάλλουν αρνητικό τεστ Covid κατά την άφιξη τους από τις 30 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida.Έτσι, οι μετοχές που σχετίζονται με τα ταξίδια στην Ιαπωνία συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα σήμρα – η Japan Airlines σημείωσε άνοδο 2,2%, η ANA Holdings κέρδισε 1,45% και η H.I.S. σημείωσε άνοδο 1,94%. Το διαδικτυακό ταξιδιωτικό πρακτορείο Airtrip σημείωσε επίσης άνοδο 3,48%.

Μικρή πτώση της ανεργίας στην Ιαπωνία

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας της Ιαπωνίας τον Νοέμβριο ήταν 2,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Η μέτρηση σηματοδοτεί μια μικρή πτώση από το 2,6% του Οκτωβρίου.Η αναλογία θέσεων εργασίας προς αιτούντες ήταν 1,35, χάνοντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις για 1,36 και αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα, όταν σημειώθηκε η υψηλότερη διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας από τον Μάρτιο του 2020.

Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 2,6% τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας τον ένατο μήνα αύξησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Η μέτρηση δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες για ανάπτυξη 3,7%, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters – και σηματοδοτεί την πιο αργή ανάπτυξη από τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές