Να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Αφρική σκοπεύουν το επόμενο έτος οι επιχειρήσεις της Γερμανίας, οι οποίες εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τομείς όπως το πράσινο υδρογόνο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των μελών του Γερμανο-αφρικανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου που επικαλείται το Reuters, σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς επιχειρηματίες (το 43%) σκοπεύει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην Αφρική, ενώ ένα επιπλέον 39% των μελών του Συνδέσμου σκοπεύουν να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα των δαπανών τους στην ήπειρο.

LNG: Γιατί είναι σημαντικό το υγροποιημένο φυσικό αέριο

«Σε τροχιά ανάπτυξης»

«Η πλειονότητα των εταιρειών θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της το επόμενο έτος», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Συνδέσμου Christoph Kannegiesser. «Είναι λογικό, διότι η ήπειρος εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης».

Οι γερμανικές εταιρείες επένδυσαν περίπου 1,6 δισ. ευρώ στην Αφρική το 2021, εκ των οποίων περίπου 1,1 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

Καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία για φυσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Kannegiesser δήλωσε ότι βλέπει μεγάλες ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Αφρική.

Οι χώρες που παρουσιάζουν ευκαιρίες

«Ο τομέας του πράσινου υδρογόνου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα δώσει νέα ώθηση σε πολλές χώρες», είπε, επισημαίνοντας τη Σενεγάλη, τη Νιγηρία και τη Μαυριτανία ως χώρες με επενδυτικές δυνατότητες.

Η Ναμίμπια θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί μαζικά από την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, δήλωσε ο Kannegiesser.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το 56% των εταιρειών βλέπουν θετικά τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Αφρική το 2022 και ένα επιπλέον 7% τις αξιολογεί ως «πολύ καλές».

Ενόχληση από νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Σύνδεσμος, ο οποίος δηλώνει ότι εκπροσωπεί περίπου το 85% των γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αφρική, θέλει η κυβέρνηση να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη μέσω βελτιωμένων όρων για την ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων και επενδυτικών εγγυήσεων από τη γερμανική κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αφρικανικές επιχειρήσεις δεν θα αφεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Επέκρινε δε έναν νόμο που τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, ο οποίος υποχρεώνει τις μεγάλες εταιρείες να αναλαμβάνουν δράση κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της επιβάρυνσης του κλίματος, λέγοντας ότι είναι αντιπαραγωγικός, καθώς δημιουργεί ένα νέο επίπεδο γραφειοκρατίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ